Aktywne Wpisy
![xionacz](https://wykop.pl/cdn/c3397992/xionacz_DEB7smWiZt,q60.jpg)
xionacz +725
![xionacz - #tinder #zwiazki #heheszki](https://wykop.pl/cdn/c3201142/c6ba53714896b4d370c0f98865618d1c810ddb346c0ebfed237b5ba37200e2cf,w150.jpg?author=xionacz&auth=8b9ef84edff4709219fff424cd41c5cb)
źródło: temp_file4767351239793269327
Pobierz![zajsty](https://wykop.pl/cdn/c0834752/7ba8c8ac994ff0f79bf6458199c19c6908228b99bff7be2685090e51400c9612,q60.jpg)
zajsty +275
W 31 kolejce Harry Kane dwukrotnie trafia do siatki.
Do końca sezonu pozostały 3 spotkania - aby pobić rekord Lewego, Anglik musi strzelić 7 bramek.
Tutaj komentarz do wołania, jeśli chcesz/nie chcesz być wołany do kolejnych aktualizacji.
#bundesliga #pilkanozna #mecz #torjagerkanone2024
Do końca sezonu pozostały 3 spotkania - aby pobić rekord Lewego, Anglik musi strzelić 7 bramek.
Tutaj komentarz do wołania, jeśli chcesz/nie chcesz być wołany do kolejnych aktualizacji.
#bundesliga #pilkanozna #mecz #torjagerkanone2024
![zajsty - W 31 kolejce Harry Kane dwukrotnie trafia do siatki.
Do końca sezonu pozost...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/00a1afe86735031994eeb43f7eff89682a818cde70693f8d2b1ca560bc57494f,w150.png)
źródło: LK31
Pobierz
Wylosowany zestaw:
a) Zrób zdjęcie ale w taki sposób, aby twoja osoba pojawiła się w kilku miejscach
b) Ugotuj/upiecz swoją ulubioną potrawę. Podaj odświętnie jak w restauracji i zjedz wspominając czasy kiedy można było zjeść na mieście :)
c) Zrób bałwana 3D w domowych warunkach z czegokolwiek innego niż śnieg
Wyzwania ciekawe, ale z racji tego, że razem z #rozowypasek lubimy nowe smaki i eksperymenty kulinarne, weszliśmy w temat b).
Ulubionych potraw też mamy dużo, ale poszliśmy kluczem - na co mamy największego smaka - i padło na bardzo prostą „kiełbasę z cebulą z patelni”. Jednak skoro to restauracja, to nieco podkręciliśmy!
Zapraszam na relację w komentarzach z przygotowań i z kolacji w tymczasowej restauracji „Piwnica”, gdzie szef kuchni, aspirujący #masterchef, przygotował pięciodaniowe menu z tematem przewodnim „cebula”!
źródło: comment_1612105283rP13GJpp7lbgaUrpGvKDyM.jpg
PobierzW sumie wyszło tego ok. 3kg :)
źródło: comment_1612105404lkIenZrmoDRjk2Hvt6BY6s.jpg
PobierzLody potrzebują ok. 3-4 h do zamarznięcia.
Nigdy wcześniej nie robiłem lodów więc będzie to wyzwanie podwójne, bo to drugi powód, poza dodaniem cebuli, że będą niesmaczne.
Wykorzystywane składniki:
- Cebula
- Mleko (świeże 3.2%, choć powinno być pełne)
- Śmietana 30%
- Cukier
- Nalewka aroniowo-wiśniowa, robiona przez moją mamę
- Dwa „owoce” kardamonu
Tutaj chwila uwagi dla nalewki (choć w oryginalnym przepisie
źródło: comment_1612105437nNsbIhjXetvSrRRSKE8p8x.jpg
PobierzPosiekana cebula trafia do rondelka, gdzie na maśle się szkli przez kilka minut.
Następnym krokiem jest zalanie jej kieliszkiem nalewki. Czekam, aż alkohol wyparuje. Robi się już gęsto i kleiście w środku.
Zalewam całość pozostałymi składnikami i czekam, aż zacznie bulgotać, po czym odstawiam na bok na kilka minut, żeby wystygło i miksuję blenderem na gładko.
Przelewam do foremki i gdy osiągnie temperaturę pokojową, wrzucam na najbliższych
źródło: comment_1612105473rjqFTcwH9GMsInu5ozJQfA.jpg
PobierzSkładniki klasyczne, rosołowe:
- 350g kawałek szponderka wołowego
- Marchewka
- Seler
- Por
- Ziarenka pieprzu
- Ziarenka ziela angielskiego
- Liście laurowe
- Sól
Do garnka dolewam 2 litry wody i dodaję sam szponder i przyprawy. Po pół godziny bulgotania, dodaję warzywa i ustawiam czas na 2.5h delikatnego pyrkania.
źródło: comment_1612105508oaMjj8eydC5kZZ5AM4d3vv.jpg
PobierzObieram z łupinek i mocno płukam zimną wodą. To ważne, bo z zimnej cebuli unosi się mniej olejków eterycznych, co zwiększa szanse na to, że nie zrobię samo-nokautu oczu (finalnie - udało się bez płaczu).
Siekam na dwa sposoby - w piórka i w kostkę.
źródło: comment_1612105535lm2e21FPe93j2tVvRYZoMy.jpg
PobierzW każdym daniu cebula poddana jest karmelizacji pod wpływem temperatury. Na średnim ogniu rozpuszczam masło i dorzucam cebulę. Na razie nie dodaję przypraw.
Regularnie mieszam i dbam, by się nie przypalała, tylko z każdą minutą delikatnie zmieniała kolor na ciemniejszy.
Operuję cebulą na 3 palnikach. Na dużej patelni piórka, które trafią do zupy i dania głównego. W osobnych rondelkach kostka, jedna do dżemu, druga do kremu.
źródło: comment_1612105567Orty2z23kxQvAqTxsZN39X.jpg
PobierzMocno rozgrzewam patelnię grillową i kładę po 3 plasterki bekonu. Czekam, aż zaczną się rumienić a ich tłuszczyk powytapia się na dno. Ale to pachnie!
Gotowe plastry bekonu przekładam na ręcznik papierowy, żeby się trochę odtłuściły.
Tłuszczyk z patelni przelewam do miseczki. Ma w sobie mnóstwo smaku, który odda dżemowi :)
źródło: comment_1612105600h3ragux0JKe9cDbHy5T6L4.jpg
PobierzTo słodka mikstura smaków, które normalnie kojarzą nam się bardzo słono.
Do tej pory raz próbowałem konfitury z czerwonej cebuli, która bardzo mi smakowała więc to połączenie też brzmi obiecująco.
Przygotowuję:
- Skarmelizowaną cebulę pokrojoną w kostkę
- Zgrillowany bekon, który pokroję w małe kawałki
- Tłuszcz wytopiony z boczku
- Cukier trzcinowy
- Miód
- Filiżanka przygotowanej kawy
- Ocet balsamiczny
Do cebuli w rondelku dodaję
źródło: comment_1612105641J71EkiKkbYCDHTPeiC8wrX.jpg
PobierzNigdy mi dobrze nie wychodzą.
Kupiłem odmianę przeznaczoną do pieczenia bo pierwotnie miały być robione w piekarniku, ale finalnie, zmajstruję wszystkie składniki dania głównego na jednej patelni, żeby wszystkie smaki mogły się przeniknąć.
Ziemniaki w odmianie „Melody”, cokolwiek to znaczy, kroję w plasterki i wrzucam do garnka z osoloną wodą na 20 minut.
Rozgotowałem i smak też jest taki sobie, ale jestem spokojny, bo w kolejnym etapie pewnie da się to
źródło: comment_1612105676Q9sYug3TMEaCw5wdYnbchw.jpg
PobierzWarzywa i mięso wyciągam wywaru z pomocą sitka.
Czas na sprawienie, by zupa cebulowa była zupą cebulową.
Przygotowuję:
- Bulion
- Cebulę pokrojoną w piórka, wcześniej skarmeiizowaną
- Wino
- Liść laurowy
- Tymianek suszony
- Czosnek
- Białe wino (Bodega Cortes, w Makro za 10 zł, polecam jako pierwszorzędne smakowo białe wino, mój faworyt w klasie „do trzech dych”)
W garnku
źródło: comment_161210570900RVBtwWpI1PEgsLuyt98R.jpg
PobierzCzęść rzeczy przygotowałem wcześniej więc teraz pozostaje wszystko złączyć w pyszną całość.
Składniki:
- Karmelizowana cebula
- Bekon
- Ugotowane ziemniaki
- Wędzona słonina (odkryłem ten rarytas niedawno i jestem wielkim fanem!)
- Kiełbasa śląska
- Tymianek
- Sól i pieprz
Kroję i podsmażam solidnie kiełbasę na patelni.
Gdy gotowa - zdejmuję ją i zastępuję słoniną, którą wytapiam. W ten sposób patelnia jest pokryta kiełbasiano-słonionowo-wędzonym tłuszczem, na którym piekę ziemniaki
źródło: comment_1612105740yWXIB7p2ldVk5x8vmsKy5A.jpg
PobierzKroję bagietkę francuską na kromki, smaruję z obu stron masłem z odrobiną czosnku i wrzucam na patelnię, żeby pomału się brązowiły i nabierały chrupkości.
źródło: comment_1612105787fomLwohPZpPwCM0kHOHQqx.jpg
Pobierzźródło: comment_1612105832mZmUh4Uudvs0qnmBsC09MP.jpg
PobierzPrzygotowuję krem cebulowo-parmezanowy.
Składniki:
- Karmelizowana cebula pokrojona w kostkę
- Śmietana 30%
- Majonez
- Parmezan
- Papryka wędzona
- Chleb tostowy
Mieszam cebulę z majonezem, cebulą i papryką. Ścieram na drobnej tarce parmezan.
Kromkę chleba tostowego kroję na 4 małe kawałki.
Do rozgrzanego piekarnika wkładam posmarowane kawałki chleba i czekam, aż temperatura rozpuści ser i smak kremu pięknie się wymiesza.
źródło: comment_1612105870zAvmwacLxWddaMkgqt3K7z.jpg
PobierzWlewam zupę do małych naczyń. Wkładam do środka testowany kawałek bagietki i całość posypuję serem.
Zapiekam w piekarniku, aż ser się rozpuści.
Ostatecznie użyłem dwóch rodzajów sera:
- Gruyere - szwajcarski, ostry ser - ostrość taka, że potrafi poszczypać w język, uwielbiam go
- Emmentaler - również szwajcarski, jednak ten ma nieco słodsze aromaty
Omniomniom!
źródło: comment_1612105907aLwqLbEGSG9THcQAUIlC8Z.jpg
PobierzRestauracja się otworzyła, stolik już gotowy na przyjęcie gości.
źródło: comment_1612105948rDoBnf3IMnCdphfu5e2IVi.jpg
PobierzSmakuje dobrze, choć nieco za słodki do samej bagietki. Mogłem dodać ser brie :)
źródło: comment_1612105984geaOz7lIKn8s8GB1aaofOq.jpg
PobierzDobrze, że zrobiłem więcej, bo pochłonęliśmy je momentalnie :)
źródło: comment_1612106012mwHL1veGGpRukR3dgwq4XI.jpg
PobierzBrak słów! Nigdy nie przypuszczałem, że takie smaki wyjdą spod mojej ręki.
Łatwe do ogarnięcia, róbcie i jedzcie w opór!
źródło: comment_1612106034yehGZURgsL9ZBMDuCjYUXc.jpg
PobierzWyszło tak, jak chcieliśmy.
Już pełni, ale daliśmy radę wyczyścić talerze :)
źródło: comment_1612106065AiaJQxG9NmtttQXHqUAjdL.jpg
Pobierz