Wpis z mikrobloga

Kolega z jednej firmy ma koronkę i był w jednym pokoju ze mną przez jeden dzień, ale w odległości 5m. Jest też druga osoba która miała z nim kontakt, no i z tą osobą kontakt już był dłuższy i bliższy ( biurko obok).
Sam mam tylko lekki kaszel i psikam i coś w gardle mnie drapie, ale po wypiciu wczoraj sporej ilości alkoholu czuje się dobrze, nadzwyczaj dobrze - zero kaca.

To mam tą koronkę? Muszę się izolować ?
Chętnie bym test zrobił ale jak tam pojadę, to z punktu kwarantanna nawet jak test negatywny będzie nie ?
#zdrowie
#koronawirus
  • 20
@shaelix92: Zrób test i będziesz wiedział. Każdy z takimi objawami powinien się teraz izolować. W czasach kiedy jeszcze sanepid próbował śledzić kontakty z automatu wylądowalibyście na kwarantannie i test by wam z robili zrobili.
Kolega sam powinien was zgłosić jako kontakty.

Chętnie bym test zrobił ale jak tam pojadę, to z punktu kwarantanna nawet jak test negatywny będzie nie ?

Jak dostaniesz plusa to siedzisz 10 dni w domu i po
mam DG, jak będę siedział w domu nikt mi nie zapłaci, a pomoc rządowa to śmiech na sali

@shaelix92: no i co z tego?
Przemyśl to sobie czy chcesz mieć kogoś na sumieniu, dokładać swoją cegiełkę do tego syfu. Może gdyby kolega działał bardziej odpowiedzialnie nie zaraziłby ciebie i nie miałbyś strat finansowych i moralnych dylematów.
Chcesz komuś takie same problemy fundować jak tobie ktoś zafundował? Twoje sumienie.
@ZapomnialWieprzJakProsiakiemByl: ale czy ty jesteś ograniczony umysłowo ? Tylko on narazie ma objawy ( osoba zarażona ), był spory dystans między nami, więc od niego na bank nic nie złapałem. Przemyśl to czy chcesz zdechnąć z głodu, czy na covid, w sumie na jedno wychodzi xD Sam jak nie trzeba to nigdzie nie jeżdżę, ale specyfika pracy niekiedy wymaga wyjazdów. Skoro maseczka chroni to chyba wystarczająca odpowiedzialność.
Chodziłem pół roku na
@ConanLibrarian: no od niego na pewno nic nie złapałem (od osoby zarażonej). No nic, kolega z którym miałem kontakt bliżej niż 3m, właśnie w poniedziałek idzie na test. Jak on ma pozytywny, to ja też ide na test, a do tego czasu się izoluje.
@shaelix92: Przemyśl to czy chcesz zdechnąć z głodu, czy na covid

@Dutch: Tak 10 dni na chorobowym, które przecież roztropnie opłacał pozbawi go środków do życia i zdechnie z głodu.
weźcie się nie ośmieszajcie.

Wieprzu nie ma takich dylematów - obstawiam ciepłą posadkę w regionalnej delegaturze Ministerstwa Środowiska czy innym Instytucie Geodezji w Piździchowie.

@Dutch: Słabo obstawiasz. Tylko część praktyk na studiach miałem w spółce której część udziałów miał
@shaelix92: Miałem koronkę i nie zaraziłem ani kolegów z pracy (3 osoby na 10m2, koledzy z pracy mieli robione testy) ani babki, matki, siostry, ojca ( widziałem się po parę godzin z każdym z nich twarzą w twarz.

@qwer1312: znam osobę, która mieszkała w kawalerce z zarażonym z pełnymi objawami i nie złapała koronki i znajomych którzy po wigilii na której nikt nie miał objawów wszyscy( 6 osób) zachorowali i