Aktywne Wpisy
Bergi +167
Siema, prowadzę badania do pracy magisterskiej - dlatego potrzebuję waszych odpowiedzi.
Więc robię #rozdajo na 100 PLN bliczkiem. Losowanie za tydzień jednej osoby z plusujących ten wpis + screen w komentarzu, że wypełniłeś/aś ankietę.
Ankieta krótka i mam nadzieję przyjemna - temat zakupu nowego telefonu i znajomości marki.
Link do ankiety:
https://forms.gle/xoKGTNtrFVV1Dpyg7
#ankieta #magisterka #studia
Więc robię #rozdajo na 100 PLN bliczkiem. Losowanie za tydzień jednej osoby z plusujących ten wpis + screen w komentarzu, że wypełniłeś/aś ankietę.
Ankieta krótka i mam nadzieję przyjemna - temat zakupu nowego telefonu i znajomości marki.
Link do ankiety:
https://forms.gle/xoKGTNtrFVV1Dpyg7
#ankieta #magisterka #studia
snorli12 +447
Kto od razu ODRYWA te nowe korki od butelek i kartonów z napojami daje plusa! Pokażmy, że nie godzimy się na te idiotyczne przepisy #uniaeuropejska #logikarozowychpaskow #logikarozowychpaskow #jedzzwykopem #pijzwykopem #niepopularnaopinia #ekologia
12,1km
#muzyka #10s #palewaves #indiepop #dreampop #synthpop ʕ•ᴥ•ʔ #kapuczinamusic
|| Pale Waves - Red ||
oczywiście, że Red, duuuh... ^^
Swoją drogą, trochę siedziałem nad tym memem, tzn. nad możliwie zbliżonym przetłumaczeniem na polski Heather Baron-Gracie, w dodatku wpisując się w całą stylistykę tych memów. No i już na samym początku pojawił się zgrzyt, a raczej wrzos. W sensie Heather - nie ma polskiego odpowiednika 1:1 staroangielskiego imienia Heather. Zacząłem więc kopać głębiej w pochodzeniu tego imienia i znalazłem jego źródła najpierw w Szkocji, potem w Norwegii i Szwecji. To był strzał w 10, bo w grupie języków skandynawskich, a zatem germańskich również funkcjonuje do dziś żeńskie imię pochodzące od wrzosowisk (ger. heide), a jest nim Heidi (zdrobnienie od Heidrun, Heidelinde, and Heidemarie), a Heidi to z ang. Adelaide... no i jesteśmy w domu, Adelajdo :) Dalej Baron ...oh sht, here we go again. Tu jednak postanowiłem się pobawić i nie kombinować już tak. Barón to w gwarze śląskiej baran. Ok, next. Gracie_ - grace - łaska, modlitwa; co doskonale wpisało się w ogólnie przyjętą religijną konwencję :D