Aktywne Wpisy

wojtas_mks +23
Nie znalazłem w polskim Internecie innego miejsca niż Wykop, gdzie ktokolwiek popiera oddanie polskich F16 Ukrainie na które wydaliśmy miliardy złotych. Mamy samolotów już teraz dramatycznie mało i czekamy na kolejne dostawy, no ale bezpieczeństwo Polski mając bazę wojskową Rosji za sąsiada widocznie nikomu nie jest potrzebne.
I krytykujcie, proszę bardzo. W czasach pandemii tysiące plusów zgarniały postulaty pałowania protestujących i życzenia im śmierci w męczarniach pod respiratorem, teraz mamy to samo
I krytykujcie, proszę bardzo. W czasach pandemii tysiące plusów zgarniały postulaty pałowania protestujących i życzenia im śmierci w męczarniach pod respiratorem, teraz mamy to samo

SaintWykopek +22
STARE chłopisko, niech ktoś zatrzyma tę karuzele.

A dokładnie doktrynie libertarian
W "Etyce Wolnosci" Rothbard, ekonomista i teoretyk związany ze szkołą austryjacką, anarcho-kapitalizmem etc.
Osoba na którą powołuje sie nie raz nie dwa Janusz Korwin Mikke i ogólnie skrzydło wolnościowe w Konfederacji pisze.
We have now established each man’s property right in his own person and in the virgin land that he finds and transforms by his labor, and we have shown that from these two principles we can deduce the entire structure of property rights in all types of goods. These include the goods which he acquires in exchange or as a result of a voluntary gift or bequest.
Absulutna podstawa idei wolnościowej. masz prawo do samego siebie - self-ownership oraz do dziewiczej ziemi którą własnymi rękami przekształcisz. Z tej prostej reguły wyprowadzić można cały system "wolnosciowo-własnosciowy". Czyli ten w ktorym prawo własności jest "święte".
No więc to ow Rothbard pisze o aborcji?
The proper groundwork for analysis of abortion is in every man's absolute rightof self-ownership. This implies immediately that every woman has the absolute right to her own body, that she has absolute dominion over her bodyand everything within it. Thls includes the fetus. [...]
Z absolutnego prawa samo-stanowienia(podstawa libertarianizmu) wynika absolutne prawo do decydowania o swoim ciele przez kobietę, włączając w to płód [...]
Cały rozdział jest spójną argumentacją na rzecz tego stanowiska.
Innymi słowy - absolutne prawo kobiety do aborcji jest nie podlegającą dyskusji podstawą systemu wolnościowego, do którego odwołuje się wielokrotnie Korwin.
Czyli konfederaci bez gwoździa w mózgu muszą popierać Julki. przykro mi :D
#aborcja #korwin #konfederacja #protest
- konfederacja
- partia wolnościowa
*wybierz jedno
Oczywiście można nie uznawać płodu, za nienarodzonego człowieka i nazywać się wolnościowcem.
Tak jak można być (jak niektórzy twierdzą) "libertarianinem" nieuznajacym własności prywatnej. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Tak samo jak Ty sobie zaprosisz kolegę do własnego do domu to nie możesz go zabić, mimo że twój dom, twoja twierdza.
To kim?
@trevoz: błędny argument. prawidłowy - jeśli w swojej twierdzy STWORZE kolege. Kolegi wcześniej nie było, co więcej po tym jak go stworzylem, nie może przez długi czas istniec poza moim domem.
Tego nie powiedziałem. Uważam, że nie jest w kwestii aborcji.
@Voytek-0_: @trevoz: Nie "zaprasza", tylko zmusza do zaistnienia. Dobrowolność jest tylko po jednej stronie. Z punktu widzenia dziecka, ciąża którą są jest niechciana i nieplanowana. Jak już, to rodzice są intruzami.
Możesz go wyprosić nawet
Argumenty z #antynatalizm do mnie nie przemawiają.
Z jakiego prawa podstawowego (pamiętaj że musi by uniwersalne) wyprowadzić zakaz aborcji?
Z prawa do życia. Gdy nie uznamy płodu za człowieka, to oczywiście nie da się wyprowadzić...
@Voytek-0_:
Rozumiem że prawo jest uniwersalne?
Czyli jeśli moje życie może uratować WYŁĄCZNIE dotyk twojej ręki to masz moralny obowiązek do mnie przyjechać i mnie dotknąć?
Zakaz zabijania ≠ obowiązek ratowania życia
@Voytek-0_: Wszystko, prawo do samostanowienia zostaje naruszone.
To nie zmienia faktu, że życie zostało im wmuszone.
Jak wyżej, samobójstwo nie cofa poczęcia, lecz odwrotnie - przypieczętowuje je. Śmierć jest częścią życia, ten kto nie