Wpis z mikrobloga

Obecne ataki na kbk Grot przypominają mi historię z wprowadzaniem do służby Rosomaka. Młodsi wykopowicze tego nie pamiętają, bo zaczęło się to w 2004 r., ale skala ataku na ten zakup była wręcz niewyobrażalna. Dziennikarze, czy to z nieuctwa czy też będąc opłacanym przez konkurencję, równali ten zakup z ziemią. Rosomak miał być niebezpieczny dla żołnierzy, przestarzały, źle wyposażony, wadliwy. Rozsiewano fałszywe plotki i oskarżenia, że Rosomak nie przechodzi podstawowych testów. Jednym z mitów była teza o tym, że pancerz nie wytrzymuje ostrzału z amunicji kal. 7,62 mm. Okazało się, że owszem podczas testów doszło do penetracji przez taki pocisk, ale dokonał tego snajper trafiając w szczelinę między tylnymi drzwiami.

Myślicie, że działo się to przypadkiem? W żadnym wypadku. Część dziennikarzy bez weryfikacji zwyczajnie powielała rozsiewane bzdury, ale przede wszystkim był to efekt zorganizowanej akcji lobbystycznej mającej na celu uwalenie całego przetargu i doprowadzenie do zakupu produktu konkurencji. Jak się skończyło wszyscy wiemy - wbrew wszystkiemu Rosomak był rozwijany i okazał się jednym z najlepszych w swojej klasie pojazdów na świecie.

I to samo ma obecnie miejsce jeśli chodzi o kbk Grot. FB i MON zrobiły rzecz najlepszą z możliwych: wydali pierwsze serie produkcyjne masom niewyszkolonych żołnierzy z WOT, w celu zamęczenia tych egzemplarzy i wyłapania wszystkich wad produkcyjnych. Cały proces oczywiście zakończył się sukcesem i kolejne serie są już ich pozbawiane. Nie było to jakieś oryginalne działanie - w podobny sposób wdraża się broń na całym świecie.

Cała ta sytuacja jest jednak odpowiednio wykorzystywana: przez ludzi mających na pieńku z MON i FB oraz ponownie przez lobbystów, którzy skręcają się z wściekłości, że Polska została producentem, a nie klientem oraz z powodu dodatkowej konkurencji na rynku. Jak wskazywało kilka osób, Grot właśnie pojechał na testy na Ukrainę. Nie są to też żadne teorie spiskowe. Polecam sprawdzić w jaki sposób kilka lat temu Niemcy próbowali zniszczyć szwedzki przemysł stoczniowy, produkujący jedne z najnowocześniejszych okrętów podwodnych świata. Do akcji musiała wkroczyć szwedzka armia, która siłą przejęła od niemieckiego zarządu dokumentację dotyczącą tych jednostek.

Teraz wszystkie powyższe zdarzenia i doświadczenia są prezentowane jako dowód na wadliwość i bublowatość całego produktu, który nigdy nie powinien zostać zakupiony przez Wojsko Polskie. Bardzo łatwo tworzyć takie teorie, bo tak jak wspomniałem - wadliwość pierwszych egzemplarzy zawsze wpisana jest w proces wdrażania broni. Proces wdrażania Grota powinien być bezwzględnie monitorowany - pod kątem poprawności i uczciwości warunków ekonomicznych. Nie pozwólmy jednak aby naszą opinię publiczną, wojsko i przemysł rozgrywała zagraniczna konkurencja.

#wojskopolskie #wojsko #militaria #polska #gospodarka #msbs #grot
  • 47
@deziom z czasem wyposażenie będzie coraz lepsze. W pewnym momencie może zbliżymy się jakością do uzbrojenia produkowanego przez inne państwa.
No ale ty wolisz stać w miejscu, najlepiej kupować wszystko dwa razy drożej kupując od helikoptery od francuzów, czołgi z niemiec, samoloty z usa. No a w razie wojny gdybyśmy wykonali jakiś ruch nie po myśli amerykanów to tobie nie przeszkadza że może nagle okazać się że nasze wyposażenie jest rozbrojone ¯_(ツ)_/¯
Niemcy próbowali zniszczyć szwedzki przemysł stoczniowy, produkujący jedne z najnowocześniejszych okrętów podwodnych świata. Do akcji musiała wkroczyć szwedzka armia, która siłą przejęła od niemieckiego zarządu dokumentację dotyczącą tych jednostek.

@wjtk123: niemiaszki jak zwykle w formie, ale na wypoku nie można złego słowa powiedzieć o somsiadach, bo zaraz zostanie się zwyzywanym od szurów
@wjtk123: Zapomniałeś wspomnieć tylko o kilku drobnych szczegółach dlaczego cała branża mediów z dziedziny obronności sceptycznie podchodziła do rozwiązania patrii
- tak jakby XA360 w chwili zakupu licencji istniał głównie na papierze bo w finlandii był dopiero w fazie testów fabrycznych - pandur i pirania miały już ugruntowaną pozycję na rynku
- cały przetarg opierał się na lobbingu finów co zostało nawet uwzględnione w specjalnym raporcie
- w trakcie testów pływalności
Polecam sprawdzić w jaki sposób kilka lat temu Niemcy próbowali zniszczyć szwedzki przemysł stoczniowy, produkujący jedne z najnowocześniejszych okrętów podwodnych świata. Do akcji musiała wkroczyć szwedzka armia, która siłą przejęła od niemieckiego zarządu dokumentację dotyczącą tych jednostek.

@wjtk123: gdzie mozna to sprawdzić
@LittleBi: Wszystkie wymienione przez Ciebie mity były wiele lat temu wielokrotnie dementowane, wyjaśniane i uzasadniane. Niespecjalnie mi się chce to powielać. Fragment o Afganistanie jest szczególnie zabawny, biorąc pod uwagę jak w rzeczywistości pojazd radził sobie na misji.

@ja_kasztan: Link do szwedzkiego artykułu wraz z tłumaczeniem:
https://www.reddit.com/r/CredibleDefense/comments/25xhx1/the_truth_about_the_secret_dawn_raid_on_kockums/

A tutaj mój stary wpis na ten temat:
https://www.wykop.pl/wpis/45878609/jako-ze-polska-rozwaza-zakup-szwedzkich-okretow-po/
Fragment o Afganistanie jest szczególnie zabawny, biorąc pod uwagę jak w rzeczywistości pojazd radził sobie na misji.

@wjtk123: Ty jesteś jakiś ułomny?
Wrzucam ci wypowiedź PEŁNOMOCNIKA MINISTRA DS. PROGRAMU NOWEGO KTO, a "ja sobie to zmyśliłam"
Mówimy o przetargu w którym był szereg nieprawidłowości, a ty mi argumentujesz, że "10 lat po przetargu jak już pojazd przeszedł fefdziesiąt modernizacji na czyjejś licencji (fakt, naszej) to był dobry". To my rozmawiamy o
@LittleBi:

Wrzucam ci wypowiedź PEŁNOMOCNIKA MINISTRA DS. PROGRAMU NOWEGO KTO, a "ja sobie to zmyśliłam"

Łał, wypowiedź pełnomocnika, sprzed wysłania kontyngentu do Afgniastanu. Chyba zdejmę czapkę i pokłonię się uniżenie...Hehe, nie. Historię KTO Rosomak na ISAF znasz, czy nie znasz?

Mówimy o przetargu w którym był szereg nieprawidłowości

Z których znaczna część to wyssane z palca bzdury produkowane przez lobbystów konkurentów.

Mam rozumieć, że wg twojej logiki grot jest teraz świetny....bo
@wjtk123 Jeśli dobrze pamiętam to aferę z Rosomakami rozpętał Macierewicz. A jeszcze podobnym przykładem plotek był zakup f16 które przed zakupem miały rdzewieć na pustyni w Nevadzie i brak mitycznych kodów źródłowych