Wpis z mikrobloga

homeopatia wśród nauk ekonomicznych

@WyslijNaPwUlubionegoMema: aż tak źle to nie jest, ale zdecydowanie przeceniana metoda. Pewne rzeczy faktycznie się zdarzają i są do przewidzenia (najbardziej wyraźny przykład to wykres bańki spekulacyjnej , który często idzie dokładnie wg przewidywanego schematu, ale to jak z trzęsieniem ziemi - wiemy gdzie to się stanie, ale nie kiedy i z jaką siłą).

Coś w tym jest, jednak nie polegałbym na tej metodzie. Można na jej
@WyslijNaPwUlubionegoMema: pojawia się

Dla mnie to brzmi jak homeopatia wśród nauk ekonomicznych

Może i tak brzmi, ale na analizie technicznej w dużym stopniu opiera się inwestowanie krótkoterminowe/spekulacja, gdzie "rządzą" emocje. Przy inwestowaniu długoterminowym ma mniejsze znaczenie, jednak lepiej mieć świadomość jak wygląda sytuacja pod względem technicznym, żeby wejść w korzystnym momencie
@WyslijNaPwUlubionegoMema: To jest bardziej jak stawianie horoskopów i przepowiednie. Retrospektywnie pięknie działa, ale prospektywne wszyscy guru AT żyją z wydawania książek czy pisania artykułów i publikowaniu filmików. Jakoś zodyn nie rozpylały giełdy i nie zrobił miliardów.
@podjad3k: no spoczko, to ja mogę przytoczyć Barbarę Rockefeller chociażby jako kogoś kto stosuje at..
Zresztą, nie patrz na kreski, uwierz że to wróżenie z fusów my właśnie na takich zarabiamy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@WyslijNaPwUlubionegoMema: Ekonometria na UG - licencjat analityka gospodarcza, ostatni semestr - 30h analizy technicznej. Raczej na zasadzie przedstawiania podstaw i założeń, jak się czyta świece, podstawowe formacje itp z częstym podkreślaniem, że ocena skuteczności AT pozostawiana jest studentom.