Wpis z mikrobloga

Pozytwnie byłoby napotkać okoliczności spróbowania surowego jeszcze ciepłego oraz zsiadłego mleka owych zwierząt między innymi:
- wielbłąd
- jak
- renifer
- owca
- żubr
- koń
- foka
- sarna
- żyrafa
- osioł
- zebu

Ciekawe jak smakują oraz jak smakują kiedy się zsiądą bądź zostaną przekształcobe wobec kefiru

Jakie mleka poza krowim oraz ewentualnie kiedyś ludzkim mieliście okoliczności próbować oraz pod jaką postacią (surowe, pasteruzowane, itp)

#mikrokoksy #gotujzwykopem
  • 21
@Wina_Segmentacji: Nie tak daleko, bo u naszych wschodnich sąsiadów – Białoruś i Ukraina, doi się klacze. Mleko końskie spożywane jest, także w centralnej części Azji oraz w Mongolii. Oszacowano, że około 30 mln osób na świecie regularnie pije mleko od klaczy. Mleko końskie różni się znacznie od krowiego – jest słodsze i mniej tłuste.
@Wina_Segmentacji:

Obudziłeś rozważania okoliczności zachowań umożliwiających spróbowanie mleka renifera, ponieważ wobec danych internetowych, mleko to jest zawierającym:

100 g of reindeer milk contains 15 g of fat, 9.9 g of protein and 2.5 g of lactose. In comparison, 100 g of cow’s milk contains 4 g of fat, 3.2 g of protein and 4.8 g of lactose.


Pozostałych rodzajów mleka nie obudziłem konieczności sprawdzenia.

https://www.alimentarium.org/en/knowledge/reindeer
@FeC7800:

Zgadza się, możliwość spotęgowania budowy masy mięśniowej perspektywą zastosowania mleka reniferów budzi pozytywne rozważania

@Wina_Segmentacji:

Tak. Zastanawia zwłaszcza perspektywa zastosowania takiego mleka względem dziecka w zamian za mleko krowie. Jaki wpływ byłby tego podejścia do siły oraz budowy układu kostnego takiego osobnika.