Wpis z mikrobloga

Murcy znacie jakiś dobry przepis na sos czosnkowy? Ale nie taki zwykły na #!$%@? zrobiony, tylko taki dobry. Zależy mi żeby był lekko słodkawy i majonezowy. Ja daję pół na pół jogurt z majonezem, dodaje łyżeczke lub więcej miodu (zależy jakiego majonezu używam) do tego pietruszkę lub oregano i bazylię, sól i kilka kropel octu. Pietruszkę z czosnkiem wrzucam czasem na patelnię. Nie daje czosnku granulowanego. Powinienem? Jak pozbyć się ostrego smaku z czosnku?

#gotujzwykopem
  • 12
  • Odpowiedz
@yasiu94: no tu cudów nie zrobisz jedynie proporcje możesz zmieniać,jak chcesz pozbyć się ostrego smaku czosnku to do lodówki i później sos przetrzeć na sitku
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@yasiu94: grecki jogurt naturalny, majonez robię sama- proporcje 50/50, czosnek zgnieciony w prasce (ilość w zależności od upodobania,ja lubię w miarę sporo), sól, pieprz i sparzone zioła prowansalskie
  • Odpowiedz
@yasiu94 proponuję zrobić aioli na pieczonym czosnku i na jego podstawie sos. Po pieczeniu ostrość czosnku zniknie i będziesz miał na bazę słodkawo czosnkowy majonez
  • Odpowiedz