Wpis z mikrobloga

Mirki, dziś złożyłem wypowiedzenie po 5 latach w mojej pierwszej pracy w małym miasteczku. Doszedłem do wniosku że stoję tam w miejscu a przecież trzeba się rozwijać. Mam nadzieje że uda się znaleźć małe mieszkanie w #krakow i dobrą pracę w IT.

Dajta kilka + na szczęście, z resztą sam sobie poradzę

#pracbaza
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@blessiq: Mireczku, najpierw znajdź pracę a dopiero po tym ogarnij przeprowadzkę. Wiem że w branży IT nie jest źle, ale mimo wszystko przez covid część firm bardzo ograniczyła zatrudnianie nowych osób.
  • Odpowiedz
@wetorek2: @Testuje_Toster: Generalnie chciałbym działać jako administrator sieci, systemów informatycznych. Ogólnie czuje się dobrze w sieciach, bardzo lubię kręcić śrubokrętem, podpinać kable i czuwać nad tym żeby wszystko działało :D

@tangerine_: @Morf: Moja druga połówka tam mieszka więc z mieszkaniem nie ma problemu xd. Mam godzinę drogi jazdy do Krakowa, stąd taka decyzja. Ogólnie to zawsze chciałem "uciec" do większego miasta, chce czegoś nowego;)
  • Odpowiedz
@tangerine_ @komoornik: po 5 latach pracy nasz Mirek jest już na 3 miesięcznym okresie wypowiedzenia. Sam kiedyś na taki wpadłem. Większość ofert pracy wynika z tego, że dotychczasowy pracownik złożył wypowiedzenie i potrzeba kogoś na szybko, żeby go zastąpić. Często dotyczchasowy pracownik miał 3 miesiące wypowiedzenia więc firma będzie się starała znaleźć kogoś w niecały miesiąc, drugi miesiąc przeznaczyć na okres wypowiedzenia kandydata i w trzecim miesiącu nowy pracownik zdąży jeszcze spotkać się z poprzednikiem i zostać przyuczonym przez odchodzącego pracownika.

Z doświadczenia wychodzi mi, że firmy są skłonne poczekać 3 miesiące na pracownika kiedy:
a) otwierają nowe stanowisko
b)
  • Odpowiedz
@WampirZSuchodolu: o takie pitolenie jak Cie firma chce to zaczeka sam miałem taki okres kilka lat temu i bez problemu prace zmieniłem, druga sprawa można się dogadać z pracodawcą i rozwiązać umowe za porozumieniem wcześniej to już nie te czasy że firma trzyma na siłę pełny okres wypowiedzenia
  • Odpowiedz