Wpis z mikrobloga

Mirki pomóżcie...

Bolą mnie plecy w odcinku krzyżowym z prawej strony, nie mogę się zgiąć ani schylić. Przy zwykłych ćwiczeniach jak m.in. brzuszki ból jest nie do zniesienia.

Boli od 3-4 tyg jak latałem po dachu w robocie i albo mnie przewiało albo coś nadciagnalem. Nerki wykluczam bo są po badaniu.

Iść z tym do masażysty, fizjo, lekarza czy już do grabarza? I przy okazji kogo we #wroclaw polecacie?

Sorry za spam i że wołam ale @Kasahara może coś będziesz wiedział?

#kiciochpyta #medycyna #fizjoterapia #silownia
  • 12
  • Odpowiedz
@CzysteWroclawskiePowietrze: jak ból jest tępy to może to być lumbago, jeżeli ostry kłujący to mogłeś naciągnąć ścięgna czy mięsień, ewentualnie dysk wypadł ale wtedy to byś srał z bólu. Na pewno potrzebne będzie prześwietlenie skoro boli już kilka tygodni, wizyta u fizjoterapeuty też mocno wskazana.
  • Odpowiedz
@CzysteWroclawskiePowietrze: Na 98% klasyczne LBP czyli low back pain, jakieś 80% na to cierpiało/cierpi/będzie cierpieć. Natychmiastowej pomocy nie znajdziesz ani u fizjo ani u lekarza, kilka dób musi minąć, aczkolwiek wybierz się do fizjo i pogadaj z nim na ten temat, banalna sprawa ogólnie
  • Odpowiedz
@CzysteWroclawskiePowietrze: jako judoka z bólami kręgosłupa borykam się od ponad 10 lat, pozwolę sobie rozwinąć moją poprzdnią wypowiedź. Spróbuj kilku maści w aptece, pomogą ci określić przyczynę bólu: bals sulphur gel - pomaga przy zwyrodnieniach stawowych. Jak po niej puści to był najzwyklejszy tzw. "pomłodzieńczy" ból, najmniejsze zmartwienie. Jak nie puści to następny jest voltaren z diklofenakiem - działa na większość naciągnięć mięśni i ścięgien. Jak to nie podziała pozostają maście
  • Odpowiedz
@CzysteWroclawskiePowietrze: Raczej pierw do fizjo. A w międzyczasie możesz umówić wizytę u ortopedy. Z mojego doświadczenia ortopeda zapisze ci pierw leki przeciwbólowo-przeciwzapalne, które w 99% #!$%@? dają. I stracisz tylko z 3 tygodnie na niepotrzebne trucie się nimi, później zapisze ci #!$%@? wartą fizjoterapie przy użyciu różnych urządzeń, która znów będzie trwała kilka tygodni i pomoże tylko troszeczkę w porównaniu z tym jakby ci pomógł fizjoterapeuta.

Nie rób brzuszków, bo jeśli
  • Odpowiedz