Wpis z mikrobloga

Sprzedałem jedną rzecz na #olx. Kasa wpłynęła więc jak praworządny obywatel wysłałem przesyłkę. Odbiorca twierdził , że nie otrzymał przesyłki od 3-ch tygodni. Dzisiaj odbieram zwrot przesyłki z adnotacją, że nie odebrane. A najdziwniejsze jest to (dzisiaj zobaczyłem, że adresat ma domenę w nagłówku wiadomości - "spoofing") O co kaman? Czy powinienem bać się o swoje dane czy co do #!$%@?? #bezpieczenstwo #niebezpiecznik #niewiemjaktootagowac #pocztapolska #hacking #socjotechnika #pytaniedoeksperta
  • 2
@art212: trochę zbyt mało szczegółów by cokolwiek tutaj stwierdzić. Czy dane przelewu pokrywają się z danymi kupującego (choćby tymi do wysyłki)? Czy ta domena to jedyna dziwna rzecz w nagłówkach wiadomości? Jak wygląda ta domena "spoofing" w całości? Czy próbowałeś skontaktować się inaczej niż mailowo z kupującym i zapytać o potwierdzenie adresu (być może była to tylko jakaś literówka)? A tak poza tym to zawsze jak masz jakieś obawy to możesz
@AjentSzprot trochę dziwna sprawa, bo jeśli do jakiegoś większego ataku potrzebował tylko moich danych adresowych to je mógł otrzymać. Ale z drugiej strony kto by się podpisywał np "wyłudzacz danych"...