Aktywne Wpisy
MarianJanusz +1226
LukaszTV +515
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Skopiuj link
Skopiuj linkTa treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Wykop.pl
Nie mam żadnego effouno, ferrari, czy kamienia do pizzy, a mój piekarnik to chyba jest w stanie uciągnąć max 300 stopni, więc zwykle miałem problem z wypiekiem, mimo różnych prób. Jestem w szoku, że wcześniej nie spróbowałem z patelnią xD
Hydracja 60% Ciasto z kalkulatora (klubmilosnikowpizzy.pl/kalkulator-pizzy/) Kulkę bezpośrednio z pojemnika (36h jakoś leżała) wrzuciłem bezpośrednio na chłodną, naoliwioną patelnie, gdzie sobie uformowałem ją w placek. Placek na wierzchu wysmarowałem oliwą której było lekko za dużo na patelni. Płyta na max moc i tak se smażyłem dopóki placek nie był zarumieniony u dołu. W tym czasie piekarnik ustawiony na max, termoobieg i grzałka grilla, wsadziłem swoją standardową, okrągłą blaszkę na pizze.
Przełożenie placka z patelni na blaszkę idzie łatwo dzięki oliwie, dodałem sos pomidorowy, mozarellę i bazylię i walnąłem blaszkę na jeden z wyższych rusztów.
Efekt jest mniej więcej jaki bym chciał. Kosztem w miarę przypieczonych rogów niestety zaczęła się przypiekać mozarella, ale kuźwa pierwszy raz spód pizzy nie jest wypieczony. Plus metody taki, że w sumie mniej #!$%@? blatów od mąki, bo kulka leci prosto na patelnie. Ciasto trochę za tłuste jak na "tradycyjne", ale mi akurat większa ilość oliwy zawsze pasowała xD Następnym razem spróbuję z bardziej mokrym ciastem bo mogłoby być więcej puszystości w rogach jak na mój gust, ale jak na domowe warunki serio jestem zadowolony xDDDD
#gotujzwykopem #pieczzwykopem #pizza #chwalesie
Komentarz usunięty przez autora