Wpis z mikrobloga

Duzo jest na wykopie znalezisk o gospodarce i ekonomii. Maja zawsze duzo wykopow i komentarzy. Zastanawia mnie, jaka czesc uzytkownikow, ktora tak masowo komentuje i dyskutuje o gospodarce, czerpie o niej wiedze z ksiazek, a w jakiej czesci to sa po prostu bezmyslnie powtarzane frazesy? Osobiscie ja nie mam praktycznie zadnej wiedzy w tym temacie, wiec tylko sobie poczytam komentarze, ale sam nic nie napisze.

Tak pytam, bo zastanawiam sie, jak bardzo jestem w tyle w porownaniu z innymi, skoro ludzie maja cos do powiedzenia na dany temat o ekonomii, gospodarce a ja nie. Czy to sa ludzie ktorzy codziennie interesuja sie ta tematyka, czerpali wiedze z ksiazek i nabyli umiejetnosc samodzielnej analizy? Czy moze w jakis sposob tego typu tematy przyciagaja grono ludzi, ktorzy mimo ze nie maja jakiejs szczegolnej wiedzy i tak sie udzielaja na dane tematy, zonglujac w kolko podobnymi do siebie frazesami, bez wzgledu na to czy moga one byc prawdziwe czy nie?

#dyskusja #przemyslenia #ekonomia #gospodarka #wykop
  • 8
@Gumoleum: No tak, tylko jak dowiedziec sie czegos samemu na wlasna reke i jednoczesnie nie miec watplwosci w wiarygodnosc danego zrodla, badania, wnioskow. Do tego chyba potrzeba dosc akademickiego fundamentu, a moze jest inaczej? W sumie na tym powinny polegac dyskusje, aby wspolnie analizowac wiarygodnosc omawianego tematu, bo wtedy mozna zestawic ze soba kilka pomyslow.
Duzo jest na wykopie znalezisk o gospodarce i ekonomii. Maja zawsze duzo wykopow i komentarzy. Zastanawia mnie, jaka czesc uzytkownikow, ktora tak masowo komentuje i dyskutuje o gospodarce, czerpie o niej wiedze z ksiazek, a w jakiej czesci to sa po prostu bezmyslnie powtarzane frazesy? Osobiscie ja nie mam praktycznie zadnej wiedzy w tym temacie, wiec tylko sobie poczytam komentarze, ale sam nic nie napisze.

Tak pytam, bo zastanawiam sie, jak bardzo
Co polecasz na poczatek dla "typowego zjadacza chleba", ktory nigdy nie czytal zadnej ekonomicznej ksiazki?

@ChelseaDagger:
Źli Samarytanie. Mit wolnego handlu i tajna historia kapitalizmu Ha-Joon Chang
Mocarstwa Świata Paula Kennedy'ego