Wpis z mikrobloga

Ponad miesiąc temu przebyłem koronawirusa, dość łagodnie bo tylko lekkie skoki temperatury i utrata węchu. Problem w tym, że był problem z wykonaniem u mnie testu PCR (wykonano po ponad tygodniu jak objawy minęły) i o ile np. u ojca wyszedł pozytyw, u mnie już negatyw...

Jestem na razie sceptycznie nastawiony wobec szczepionki (nie, nie jestem antyszczepionkowiec) i chciałbym mieć ew. dupochron, jakby były obowiązkowe szczepienia.

Myślę więc czy nie zrobić więc testu igg/igm prywatnie (na przeciwciała), ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na jedno pytanie - czy jeśli wynik testu wyjdzie pozytywny to czy znowu mnie wsadzą w kwarantannę?

Bo ostatnio dużo z tym zawirowań były, czy prywatne się wliczają w statystyki, czy nie, że mają robić też badania inne niż genetyczne etc.

#koronawirus #zdrowie #pytanie #szczepienia #pytanie #covid19 #medycyna
  • 10
@Atexor: Jaki test konkretnie chcesz zrobić, jeden drugiemu nie równy. Na podstawie obecności przeciwciał w klasie IgG nie powinieneś trafić na kwarantannę, w normalnym kraju oczywiście. Nie muszę chyba przypominać, że naszej ojczyźnie do normalności trochę daleko i u nas, jak obcinają zającom piątą nogę, to najpierw tną, później liczą.
@nontepeto: jak mówiłem - igg albo igm, ale najpewniej igg bo zazwyczaj on już świadczy o przebytej chorobie i nabytych przeciwciałach.

Tylko ta zagwozdka jak nasze kochane ministerstwo zareaguje jak się okaże, że mam przeciwciała. Nie uśmiecha mi się być znowu na kwarantannie, ani wsadzać rodziny, mimo że wszyscy już zdrowi.
@nontepeto: zapewne półilościowy, kasetkowe są chyba mało dokładne a ilościowych nie widziałem.

Nie doczytywałem się jeszcze w skuteczność/wykrywalność. Od biedy mogę zrobić nawet dwa rodzaje testów, pieniądze nie stanowią tu problemu.

Po prostu kwarantanna teraz nie jest mi na rękę...
@Atexor: Lepiej nie wydawać bez sensu kasy a za nadwyżkę kupić pół litra i się natrzeć butelką. Z testów, tylko półilościowo. Kasetkowe, do samodzielnego wykonania w domu, to loteria. Tak jak pisałem, nie powinieneś trafić na kwarantannę z powodu dodatniego testu w klasie IgG.
@nontepeto: może dopytam jeszcze w tym laboratorium. W tych gov stronach się gubię. Dzięki za rady :)

A dezynfekcję wewnętrzną też dobrze czasem zrobić. Tylko jestem wybredny jeśli chodzi o odpowiednie odkażacze.