Wpis z mikrobloga

Lekarz z e-wizyty stwierdził,że mam objawy koroniaka, niestety nie może on wystawić skierowania na wymaz, kazał zgłosić się do rodzinnego ( do którego za #!$%@? się nie dodzwonie) lub nocna opieka. Teraz pytanie jak działa nocna opieka we #wroclaw w tym momencie, czy mogę sobie tam od tak przyjechać i mi wystawia kwita czy jak to wygląda? #medycyna #covid19 #nfz
  • 11
@Interwyga jak.masz objawy to nigdzie nie jedź bo ludzi pozarażasz.
Próbuj się dodzwonić do rodzinnego a jak nie to dzwoń na nocną opiekę wieczorem.
Nocne masz na Koszarowej (rejon śródmieścia), Kamieńskiego (psie pole), Fieldorfa (zachód i pld-zach) i Warszawska (południowy wschód i gmina czernica) - jest rejonizacja, ale dokładnych granic nie znam, jak źle zadzwonisz to przekierują, w sobotę rozmawiałam z bardzo miłymi i pomocnymi ludźmi.
@Iudex W pierwszy dzień swiat wujek dostał zapalenia nerek, obdzwoniłam każdy z tych szpitali bo nawet do Olawy mnie odesłali xD Nie wiedziałam czy dzwonić wg pobytu czy meldunku czy zamieszkania xD
@krave: Zawsze wg pobytu ;) Tak naprawdę ta "rejonizacja" to takie ich nieformalne ustalenia, szczególnie mające znaczenie podczas wyjazdów do pacjenta i podczas telefonów (żeby wszyscy nie zabili telefonami jednego szpitala, podczas gdy inne będą dłubać w nosie). Gdy pojawiasz się w nocnej i świątecznej stacjonarnie - nie mają żadnego prawa odmówić przyjęcia pacjenta i tego nie robią. Tym bardziej, że sama rejonizacja jest czasami mocno wątpliwa. Dla przykładu, mieszkańcy Smolca
@xTortox
@krave
Pani z rejestracji pierw mnie spławila, po drugim telefonie i przestawieniu sytuacji powiedziała,że wciśnie mnie i lekarz ma dzwonić i wystawic skierowanie, niestety do tej pory echo, jak nic się nie zmieni będę dzwonił na nocną :)
@xTortox No właśnie czytalam w internetach, że rejonizacji nie ma, po czym pan doktor z Oławy srogo babcię #!$%@?ł, że to nie jest jego rejon od dwóch lat i on recepty nie wystawi (jak już spytał o wszystko i podjął decyzję, że nie trzeba wyjazdu).
@krave
@xTortox
Okej, dostałem telefon, mały wywiad, numer zlecenia na test i automatycznie wbiło mi na IPK kwarantannę do 6.01. Teraz pytanie, czy jeśli wyjdzie mi test negatywny to kwarantannę mi zdejmą ? I czy jeśli ja mam w tym momencie automatycznie kwarantannę to obowiązuje ona także domowników ? :)
@xTortox Dostałem negatywny wynik testu, teraz muszę czekać na zdjęcie kwarantanny czy już jestem wolny ? Nie wiem jak to wygląda z pracą teraz, mogę już wrócić czy muszę czekać na oficjalne zdjęcie obowiązku kwarantanny?