Wpis z mikrobloga

Złożyłem swój pierwszy w życiu zestaw #lego #technic i jestem trochę rozczarowany. Zestaw 42107 - Ducati Panigale V4 R. Może nie jest to mocno skomplikowane urządzenie, jednak pomimo tego wg mnie poskąpiono uwagi kilku istotnym elementom:

1. Stojak utrzymuje motocykl w nieprawidłowej pozycji - mocowanie na stojaku nie ustawia motocykla w osi pionowej, co prócz kiepskiego efektu wizualnego również ułatwia przewracanie się zabawki.
2. Nie da się obracać tylnym kołem, gdy motocykl jest w stojaku (w rzeczywistości, w prawdziwym motocyklu na prawdziwym stojaku, oczywiście da się), co wtedy skutecznie uniemożliwia zabawę najfajniejszą częścią tego zestawu (i chyba tą, która wpisuje ten zestaw w kategorię "Technic"), czyli obracaniem wałem silnika i obserwowaniem pracy tłoków i przełożeń skrzyni biegów.
3. Zastosowano za długi łańcuch; trzeba odjąć 2 ogniwa od fabrycznych zaleceń, żeby łańcuch nie wyglądał jak rozciągnięty poza granice używalności i nadający się na śmietnik, a na domiar złego w takiej rozciągniętej wersji został ukazany na opakowaniu zestawu.
4. Chyba pożałowano klocków na końcówki wydechu - zrobili kawałek kolektora przy silniku, a dalej to po prostu naklejki.
5. Motocykl nie ma kanapy.
6. Motocykl nie ma podnóżków dla kierowcy.
7. Błotnik nad tylnym kołem jest niewymiarowy i obejmuje swoją szerokością jedynie połowę szerokości koła.
8. Nie ma zacisków hamulcowych.
9. Nie ma tylnego światła.

Jeżeli też składaliście ten zestaw, też macie takie problemy z tym stojakiem?
ArchDelux - Złożyłem swój pierwszy w życiu zestaw #lego #technic i jestem trochę rozc...

źródło: comment_1609016419SQhw4wxWJj48Nfv3OYOUvw.jpg

Pobierz
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@ArchDelux: od dawna zestawy lego są niedorobione, upycha się dziwne klocki w zestawach dla podciągnięcia tzw piece count. Niepopularna opinia teraz będzie, wielki Falcon UCS to 13kg rozczarowania. Lista wad jest 4x dłuższa od twojej. Z drugiej strony masz teraz pole do popisu i możesz zacząć kombinować jak usprawnić kreację.
  • Odpowiedz
@bluehead: zestaw nie może być zaprojektowany tak by łatwo było go zbudować z elementów z innych zestawów. Oczekiwanie za 180 zł wielkiego i super dopracowanego zestawu jest kiepskim pomysłem.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Qullion: przeczytaj mój wcześniejszy komentarz, UCS Falcon to 13 kg porażki, niespójny, slabo zbudowany, niewykorzystane miejsce, mierne funkcjonalności za ponad 3000 zl
  • Odpowiedz
@ArchDelux: aż takich oczekiwań nie miałem za 180 zł, a motocykl wyszedł bardzo udany porównując do starszych modeli. Poczekajmy na model z wyższej półki jak 42083. Gdyby dodali więcej elementów to i cena by podskoczyła, nie wiadomo też czy lepiej by to wyglądało czy gorzej.
Jak masz pomysły to popraw coś, zobaczymy czy się spodoba czy nie.
  • Odpowiedz
Jeżeli chodzi o łańcuch to wszystko jest ok. W prawdziwym motocyklu też nie obciążony łańcuch zawsze jest luźny, napięcie łańcucha ustawia się pod kierowce bo praca wahacza znacząco zmieni te kwestie.

@Grandmaster23: większych bzdur dawno nie czytałem.
  • Odpowiedz
zestaw nie może być zaprojektowany tak by łatwo było go zbudować z elementów z innych zestawów. Oczekiwanie za 180 zł wielkiego i super dopracowanego zestawu jest kiepskim pomysłem.

@Qullion: nie sądzę, aby zaprojektowanie stojaka z dodatkowym klockiem, żeby motocykl się nie przewracał oraz dodanie dwóch pinów jako podnóżki było oznaką "super dopracowania za 180 zł", a raczej zwykłego rozsądku i dbania o jakiś wizerunek marki.
  • Odpowiedz
@ArchDelux: dwa piny jako podnóżki - nie widzę sensu dodawania tych pinów i szpecenia konstrukcji, nie istotny szczegół.
Z podstawką jest taki problem, że się rozpada. U mnie motor stoi i nie przewraca się, ale tu mogli to zrobić lepiej.
U swoim zestawie odczepiłeś kawałki łańcuch i wygląda to kiepsko, nie wydaje mi się by w motorach łańcuch stał dęba na granicy wytrzymałości.
  • Odpowiedz
stał dęba na granicy wytrzymałości

@Qullion: napięty łańcuch z tolerancją wygięcia wygląda właśnie tak dla większości tego typu motocykli. Tolerancję wygięcia określa producent motocykla i sprawdza się ją w różnych punktach łańcucha dociskając łańcuch w kierunku wahacza. W tym modelu Lego i po tych modyfikacjach, łańcuch daje się normalnie naciskać, więc jeszcze ma luz i właśnie teraz wygląda realistycznie.

To, co producent zestawu zaprezentował na opakowaniu, to jest kardynalny błąd w sztuce. To jakby pokazał model samochodu szosowego odwzorowujący postój na oponach z 0,5 bara ciśnienia, czyli prawie na felgach. Pamiętaj, że to jest model motocykla szosowego/torowego, a nie
ArchDelux - > stał dęba na granicy wytrzymałości

@Qullion: napięty łańcuch z toler...

źródło: comment_1609079506Sj6RsFoQXdOTyQYzNmw7J5.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@ArchDelux: nie znam się na motocyklach, ale nie są tak przesadnie napięte.

To czego nie wziąłeś w swojej recenzji to to, że motocykl jest zbudowany z lego i do tego ze znanych elementów. W rzeczywistości żaden motocykl nie jest zbudowany ze znanych już elementów. Wróciłem do domu i zerknąłem na ten łańcuch. Zdjęcie jednej części łańcucha powoduje jego napięcie (jest za krótki, nie da się swobodnie połączyć), a co za
  • Odpowiedz
nie znam się na motocyklach, ale nie są tak przesadnie napięte.

@Qullion: xD

Typie, masz powyżej zdjęcia, filmy, a Ty dalej brniesz w te swoje brednie. Twoja
  • Odpowiedz
@ArchDelux: dwa ogniwa zdjąłeś, z czego z konia? łańcuch z 33 ogniwami nie da się zapiąć w ogóle, a ty pierdzielisz jakieś brednie o zdjęciu dwóch ogniw.
Strzela, strzela, a jeszcze za jakiś czas odkryjesz, które elementy pękają. Sam składałem reklamacje do lego i dosłali mi 50 elementów za darmo, więc wiem co pęka, a co nie w skutek obciążeń i nawet zwykłego składania i rozkładania zestawu.
  • Odpowiedz
Dziecko nie masz pojęcia o czym mówisz i wymagasz od klocków dla dzieci bóg wie czego xD

@Grandmaster23: Tobie trzeba wszystko powtarzać czy po prostu p------------z się dla zasady, a nie czytasz tego, co się do Ciebie pisze, bo trollujesz?

nie sądzę, aby zaprojektowanie stojaka z dodatkowym klockiem, żeby motocykl się nie przewracał oraz dodanie dwóch pinów jako podnóżki było oznaką "super dopracowania za 180 zł"
  • Odpowiedz