Wpis z mikrobloga

@arinkao najpierw papryka wylądowała na patelni, chwilę duszona z winem i odrobina bulionem, a później ryż zalany resztą bulionu ;) jak w przepisie ;)
@arinkao dokładnie tak, po wsypaniu ryżu już nie mieszkałem(tylko pozrzucałem ziarenka z żeberek ( ͡º ͜ʖ͡º)), ale o skorupie pierwsze słyszę, raczej nic takiego nie powstało ¯_(ツ)_/¯
@Brant: To kluczowa rzecz w przygotowaniu tego, widocznie miałeś słaby przepis.
Skorupa, zwana soccarat to coś co to danie odróżnia od wszystkich ryżów całego świata i aby to uzyskać trzeba się nauczyć, wiedzieć jak to zrobić, a uczyć się warto od porządnych kucharzy, ludzi którzy się znają, nasz celebryta kuchcikowy uczy sie dopiero gotować i wychodzi mu to jeszcze topornie, jakby nie potrafił wygooglować dobrych przepisów i ich powielić.
Jeśli masz
arinkao - @Brant: To kluczowa rzecz w przygotowaniu tego, widocznie miałeś słaby prze...

źródło: comment_1608401865PuV6pshnHyiruBN5rXwOuJ.jpg

Pobierz
@arinkao wow, to mi teraz ćwieka zabiłaś. W takim razie, po świętach, trzeba będzie spróbować udoskonalić technikę i zdam raport ( ͡ ͜ʖ ͡)
A jeśli chodzi o skorupę na ryżu to w Azji (nie mogę teraz sobie za nic przypomnieć gdzie kontetnie) gotuje się też ryż bez mieszania i na spodzie też powstaje taka skorupa i robią z tego swoisty placek że śmietaną ( ͡º
@Brant: Nie, to jest bardzo smaczne, uważają ją za najlepszy punkt, z ciekawostek mogę ci powiedzieć że tak samo widziałam jak robiła Iranka z ryżem. Zajadali się właśnie tym spodem jak szaleni.
Tak, ja ciut za długo to przeciągnełam, ale wcale nie było złe czy na węgiel. Mogłam dosłownie 5 minut krócej trzymać no ale nie mam wprawy.
@MG78: Co za bzdura. Nie wyjdzie jak podkręcisz ogień. Czemu piszesz coś takiego i wprowadzasz w błąd, nie wiesz to nie dawaj złych rad.
Żeby powstała paella a nie risotto trzeba przestać mieszać danie w odpowiednim momencie, wlać odpowiednią ilość bulionu i przykryć pokrywką danie.
@arinkao: Ale co ty sobie tak uwaliłaś to mieszanie? W przepisie jak wół stoi aby wymieszać tylko po wsypaniu, a później nie mieszać. Nawet jest to pogrubione.

"Od teraz nie mieszamy już paelli. Wlewamy resztę bulionu i czekamy, aż zacznie się gotować."
@arinkao: A napisałem gdzieś, że się nie zmniejsza i nie zostawia? Skoro nie było socarrat to albo zbyt mały ogień albo zbyt krótko na patelni, a ty uwaliłaś sobie że to przez mieszanie.
@MG78: Nie będę sie kłócić z tobą.
Przyniesie to taki efekt jak w przypadku niedoprawionej ryby w bezie co do której miałam rację i którą każdy dobry kucharza przyprawia w środku przed pieczeniem, mi za to się dostało bo nie znosisz krytyki.
Złe nastawienie masz ¯\_(ツ)_/¯
Posiadasz Netflixa?
@arinkao: Nie chodzi o krytykę, tylko o to, że Ty masz tak że coś sobie założysz i brniesz w to założenie. Z tego co pamiętam to z rybą sobie uwaliłaś, że ja jej nigdy nie robiłem i udaję, że ją robiłem i próbowałaś cały czas brnąć w tę tezę (XD).

Mi smakuje tak jak robię i wielu osobom też, zresztą za jakiś czas będzie na kanale film z nią.
@MG78: Meritum tego co pisałam o rybie i co mnie zdziwiło był brak przypraw w środku, doszłam wiec do wniosku że chyba jej nie robiłeś. Temat zamknięty.