Wpis z mikrobloga

• 291
Mireczki, mój #rozowypasek od kiedy siedzi z bombelkiem w domu znalazła sobie nową pasję. Wiele godzin oglądania dekorowania tortów zaowocowało, że zaczęła od czegoś prostszego - dekorowania pierników. Ostrzegam ją, że w marketing na wykopie to trzeba umieć, żeby nie spalić się jak pewna płyta bez płomienia #pdk także namawiam ją żeby zrobiła piernikowego Pepe albo innego mema i zrobiła rozdajo. Tymczasem wrzucam jej najnowsze dzieło, rzućcie paroma plusami to się jej zrobi cieplej na serduszku ()
Wszystko co widać na zdjęciu jest jadalne - piernik + lukier. Na początku jak usłyszałem, że chce dekorować ciasteczka to myślałem, że znudzi jej się po miesiącu, ale co zrobi ciastko to mózg rozj....y
Ciastko ze zdjęcia jest wrzucone gdzieś na Fejsie na licytację charytatywna dla jakiegoś bombelka.
#rekodzielo #pierniczki #handmade
liga - Mireczki, mój #rozowypasek od kiedy siedzi z bombelkiem w domu znalazła sobie ...

źródło: comment_1608310987hOmqyA7lMBZC7l23Txh8Ns.jpg

Pobierz
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@liga: tak na przyszłość, bo bardzo ładnie się prezentują ( ͡° ͜ʖ ͡°) ile wcześniej trzeba zamawiać przed jakimiś większymi świętami? Tak gdzieś miesiąc wcześniej?
  • Odpowiedz
@liga: cudo :3 szacun za znajdowanie czasu! :)

Z ciekawości, jakich barwników używacie? Ja nie mogę znaleźć nic mocnego, co nie zawierałoby Southampton Six :(
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@triada na Boże Narodzenie to ruch w interesie był spory, w połowie listopada już zamknęła zamówienia. Na taki dzień babci i dziadka to gdzieś do 6 stycznia zbiera zamówienia żeby zdążyć upiec, udekorować i wysłać.

@isomalta używa tych ogólnodostępnych żelowych barwników spożywczych - wilton, food colors (tutaj cytat)
  • Odpowiedz
@liga: widzę, że mają w składzie kilka e numerków. Szkoda, ja mam żelowe barwniki, ale używam ich razem z jogurtem jako farby, żeby mój niecały roczniak się pobawił w wannie, ale nie pozwalam mu tego jeść. Cóż, tort urodzinowy będę barwić burakami chyba haha
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@isomalta nasz bombelek raczej też tych ciastek nie - przy tej ilości lukru to są raczej twarde te ciastka.
A że mają numerki E - kwas askorbinowy też ma oznaczenie E. Żona wyczytała na jakichś piernikowy grupach, że te barwniki polecają i jest z nich zadowolona.
  • Odpowiedz
@liga: wiem, że kwas askorbinowy ma oznaczenie e, ale rozmawiamy o Southampton Six i kilka z tej szóstki tam jest.

Poczytajcie o tym, bo to ciekawa sprawa. W UK jeśli coś zawiera te barwniki, musi być oznaczone, że może powodować problemy itp. Oczywiście jak raz na rok dzieciak zje piernik z barwnikiem, to mu nic nie będzie, ale nie tylko do barwników spożywczych S6 jest dodawane.

Pogratuluj jeszcze raz żonie,
  • Odpowiedz