Wpis z mikrobloga

Mirki, potrzebuję porady jak zrobić moje podatki XD

w 2020 byłem 5 miesięcy w UK i 7 miesięcy w Polsce. W UK tylko studiowałem, a w Polsce siedziałem u rodziców. Zarobiłem na Trading212 Invest jakieś 1000 PLN (XD).
W UK nie musiałbym zapłacić podatku, w Polsce jest 19%. Rozumiem, że muszę złożyć PIT i zapłacić 19% od moich kokosów, czy jest jakiś haczyk który pozwoli mi nie płacić tego?

#trading212
#podatki
#gielda
  • 20
@italian15 nie, decyduje centrum interesów życiowych. Jeśli przebywałbyś poza Polska więcej niż 183 dni, ale w Polsce miałbyś dom, żonę i dzieci to US kazałby ci zapłacić podatki w Polsce, bo tu jest Twoje centrum interesów życiowych.
@be_happy: No jakby gadasz z sensem, ale ten link z sejm.gov.pl brzmi całkiem poważnie.
Chętnie zapłaciłbym brytyjski podatek, bo to równe 0 funtów (i chyba nawet nie muszę tego zgłaszać, bo dopiero od 12k płacę cokolwiek)
@italian15: Tak. Możesz udawać, że jesteś rezydentem UK. Możesz też udawać, że nic nie zarobiłeś i się nie przyznawać. Ale ponieważ już się tutaj pochwaliłeś, to US już Cię namierza ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@italian15: tak, dostaniesz #!$%@?. Po 4 latach i 11 miesiącach jak już dawno zapomnisz ze kiedyś coś zarobiłeś, z odsetkami i odechce Ci się bycia bohaterem