Wpis z mikrobloga

Mam 3 miesiące wypowiedzenia.
Urlopu do wykorzystania 40 dni.
Nowy pracodawca chciałby mnie jak najszybciej.
Jak to najlepiej rozwiązać z mojej strony z obecnym pracodawcą?

Myślę, że raczej się zgodzą na skrócenie do miesiąca.
Ale co wtedy z niewykorzystany urlopem?
Co mogę zrobić w sytuacji, gdy nie zgodzą się na skrócenie wypowiedzenia do miesiąca?

#pracbaza #prawopracy
  • 16
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@LucaJune: masz umowę i okres wypowiedzenia, jak się nie zgodzą i nie podpiszą ugody na skrócenie to jesteś pracownikiem firmy zgodnie z umową. Nawet jak pójdziesz na urlop który Ci został mogą cię z niego ściągnąć, tak było z moim kolegą teraz.
Teoretycznie zabezpiecza dwie strony.

@LucaJune:

W praktyce tylko jedną, bo pracodawca poza zwolnieniem dyscyplinarnym nic nie może zrobić pracownikowi który przestał przychodzić do pracy.

Jak masz podpisaną nową umowę to idziesz do szefa i pytasz czy puści cię za porozumieniem stron czy woli cię zwolnić dyscyplinarnie za porzucenie pracy.
@LucaJune: za urlop możesz wziąć ekwiwalent pieniężny.
Ale 3 miesiący wypowiedzenia jak nie będą chciały skrócić kadry/szef, to pozostaje porzucenie miejsca pracy ( ͡° ͜ʖ ͡°)-
Czy jak to jest? Widać to gdzieś?

@LucaJune:

Jest tylko na świadectwie pracy.
Jak nowy pracodawca chce cie zatrudnić to świadectwo z poprzedniej pracy będzie potrzebował co najwyżej do obliczenia stażu pracy do urlopu, to w jaki trybie cię zwolnili nie będzie miało znaczenia.
@dziecielinapala: nie wiem jak w innych branżach, ale w IT to 3-miesięczny okres wypowiedzenia bardzo często skreśla kandydata. Firmy najczęściej godzą się na maksymalnie 1 miesiąc wypowiedzenia. Takie jest moje doświadczenie.
@matwes wcale, że nie skreśla. Ja jestem w takiej sytuacji, że mam 3 miesięce wypowiedzenia i firma do której idę podpisała ze mną umowę przedwstępna, żebym przypadkiem się nie rozmyślił podczas tych 3 miesięcy. Pracuje również w IT
@2pek: od stycznia zaczynam pracę w nowej firmie. Przed złożeniem wypowiedzenia podpisałem umowę o pracę z nową firmą. W obecnej firmie też mam 3 miesiące wypowiedzenia - wypowiedzenie złożyłem we wrześniu.

Chodziło mi o to, że w trakcie rozsyłania CV i wstępnych rozmów z rekruterami miałem sytuację gdzie nie dochodziło później do etapu technicznego właśnie z powodu 3 miesięcy wypowiedzenia (albo nie było w ogóle dalszego odzewu). Pytanie o to, czy