Wpis z mikrobloga

kup paski ledowe z WS2812

@zetisdead:

@Wytrzeszcz

te paski można zasilać niezależnie od płytki, dodatkowo możesz podać napięcie z dwóch stron paska. Przechodzi nawet zasilanie płytki z paska o ile jest to pasek 5V, przy 12V pasku ten manewr nie przejdzie.
WS2812 sterujesz każdą dioda oddzielnie - a to wszystko na jednym i2c
niestety software i przy używaniu WiFi widać to mocno...

@DeLorean: oj, dokumentacja mówi co innego. Co do software'owego, to podejrzewam, że da się to poprawić ustawiając priorytet przerwań od timera na najwyższy i przenosząc obsługę przerwania Timera do RAMu, żeby obniżyć opóźnienia wykonania kodu.
jak się wczytasz w tego datasheeta, to znajdziesz tam info, że ten pwm jest realizowany przez timer FRC1

@DeLorean: faktycznie tak to wygląda.

An optimized software algorithm provided by ESP8266 system enable the transmission of multi-channel PWM signals via GPIO (General Purpose Input Output) interface by way of mounting NMI on FRC1 timer.
@zetisdead: taa, optimized, chyba cost optimized ;) Kiedyś mnie tak wkurzył ten PWM, że użyłem Attiny85 słuchający po UARCie z 8266 wartości PWM dla 2 kanałów. Nie mogłem się pozbyć mrugania tego PWMa podczas transmisji WiFi. Jak nie drzwiami to oknem.