Aktywne Wpisy
ryszard-kulesza +246
Czy ja dobrze zauważyłem, że wykopki zbiorowo uznały, że coś tak powszechnego w naszej cywilizacji, jak posiadanie psa jako zwierzęcia domowego jest "lewackie"? xDDD
Jakieś brednie o "julkach", "psieckach" tak jakby tylko takie osoby posiadały psy, ogółem traktowanie psiarzy, jakby ich pupile były jakąś nowomodną fanaberią wymyśloną przez lewicę xD
#psy #bekazpodludzi #bekazwykopkow
Jakieś brednie o "julkach", "psieckach" tak jakby tylko takie osoby posiadały psy, ogółem traktowanie psiarzy, jakby ich pupile były jakąś nowomodną fanaberią wymyśloną przez lewicę xD
#psy #bekazpodludzi #bekazwykopkow
o__0 +269
Tytuł: Zdobywcy. Jak Portugalczycy zdobyli Ocean Indyjski i stworzyli globalne imperium
Autor: Roger Crowley
Gatunek: historia
Ocena: ★★★★★★★★★☆
Świetna książka o portugalskich podbojach i odkryciach, stworzeniu pierwszego światowego mocarstwa oraz zapoczątkowaniu procesu globalizacji. Autor w przekonujący sposób wyjaśnia, w jaki sposób temu małemu państewku udało się na ponad 100 lat zdominować niemal cały Ocean Indyjski. Doskonałe wykorzystane tekstów źródłowych, w połączeniu z klasycznie dla takich pozycji "przygodową" narracją, koncentrującą się na głównych postaciach wydarzeń, sprawia że jest to przyjemna i wciągająca lektura. Jedyne do czego mógłbym się przyczepić to brak szerszego opisu sytuacji geopolitycznej na Oceanie Indyjskim przed przybyciem Portugalczyków.
Pozycja obowiązkowa dla każdego pasjonata tej epoki.
#bookmeter