Aktywne Wpisy

Kami123x +20
Jak ktoś jest taki mądry to niech do Tarnowa przyjedzie i niech że mną pogada, chętnie mu pokaże noclegownie o 20. I jeszcze potwierdzić mogą że tam codziennie przychodzę, wszystkie papiery mają. Śmiało zapraszam hejterów z dupy. Bo każdy kozak jest gdy siedzi w domu przed kompem i tylko hejtuje. W dupie byli i gówno widzieli..
1 po pierwsze nie mam zamiaru opuszczać Tarnowa, bo mam tu dziewczynę, nie mam zamiaru jej
1 po pierwsze nie mam zamiaru opuszczać Tarnowa, bo mam tu dziewczynę, nie mam zamiaru jej
VerSus146 +664
#sfd Żarłem ich kreatynę 5g/dzień od 6 miesięcy. przyrosty mega, zobaczymy wyniki badań. Więcej info dziś wieczorem, jutro idę sikać do kubka - dziś niestety już szczałem i nie będzie dobrych wyników. ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Czy jabłko jest czerwone? Nie, czerwień nie jest zawarta w jabłku. Czerwień to wrażenie zmysłowe powstające w ludzkim umyśle. Różni ludzie, różnie widzą kolory. Daltoniści widzą je zupełnie inaczej. Przypuszczać możemy też, że zwierzęta także posiadają różne wrażenia tego co ludzie określają jako czerwone. Po przybliżeniu mikroskopem skórki takiego jabłka znowu dostrzeżemy zupełnie inne kolory niż czerwień. Podobnie rzecz ma się z innymi przypadłościami jabłka takimi jak tekstura skórki, która działa na zmysł dotyku, jego zapach, smak, dźwięk jaki wydaje go rozłamaniu na pół. Z punktu widzenia fizyki, wszystkie te wrażenia to odpowiednio: fale elektromagnetyczne w przypadku wzroku, fluktuacje powietrza w przypadku słuchu, reakcje biochemiczne zachodzące na kubkach smakowych w przypadku smaku. Oddziałują one na ludzkie nerwy, czasami bardziej bezpośrednio jak podczas dotyku. Ale ostatecznie, wszystkie te wrażenia to sygnały pochodzące od naszego układu nerwowego interpretowane przez mózg. Pozostaje postawić zasadnicze pytanie. Co możemy powiedzieć o naszym jabłku po odjęciu od niego wszystkich tych przypadłości?
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora
@VanQator:
A może widzenie czerwieni przez jedną osobę przeżywane jest, jak choćby słyszenie przez drugą (drastycznie odmienna jakość)? Tego nie wiemy. Fragmecik mojej pracy:
Widzę, że fikcje klasycznego empiryzmu wciąż są żywe.
Jabłka są czerwone, fotony zaś nie, bowiem ludzie używają określenia czerwone wobec jabłek, a wobec fotonów nie. Pytanie, co naprawdę jest nośnikiem koloru, nie ma wiele sensu, bowiem ta "przypadłość" jest jedynie trzmielem w pudełku.
tylko skórka jabłka może być czerwona ( ͡º ͜ʖ͡º)