Wpis z mikrobloga

siema,

po tym jak usłyaszłem, że nowe konsole są strasznie ciche to strasznie męczy mnie hałas w moim kompie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
odpaliłem wczoraj Asasyna Odyseja i mój GTX1660 Super od Gigabyte (dwuwirnikowy) wydaje odgłosy jakby miał uczestniczyć zaraz w programie SpaceX i lecieć kolonizować Marsa...

czy ktoś z was miał podobne doświadczenia z tymi kartami?

wszystko siedzi w pure base 500 z dwoma 140mm z przodu i jednym 140mm z tyłu, czy to wina tej obudowy?
procek przykładowo się nie grzeje i fortis 3 na ryzenie 5 3600 daje radę na czilku

#pcmasterrace #komputery
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Zczrzs Grasz na głośnikach? Ja gram na słuchawkach zamkniętych (Hyperx Cloud) i pecet może nawalać jak odrzutowiec ale ja i tak tego nie słyszę.
  • Odpowiedz
@Zczrzs: Ja byłem zawiedziony testami Pure Base 500, bo wychodziło, że otwarte Regnum RG6V jest pod obciążeniem chłodniejsze i... cichsze. Natomiast nie ma aż takiego dramatu, żeby to miało powodować aż taki hałas. Zobacz na temperatury, jeśli nie są zbyt wysokie to popróbuj inne ustawienia krzywej wentylatorów. Możesz to zrobić np. w MSI Afterburner.
  • Odpowiedz
@Zczrzs: tak z grubsza:

1. kontrola temperatury - intensywnie pograj przez parę godzin i zobacz do ilu grzeje się GPU, CPU
2. temperatury w normie?
a. tak - czas na krzywe wentylatorów - ustaw na sztywno najwyższe obroty które nie denerwują i wróć do punktu pierwszego
b. nie - zdejmij panele frontowe i boczne i sprawdź - jak to rozwiązuje problem to obudowa z kategorii piekarnik. Jak problem jest dalej to czas na
  • Odpowiedz
@keton22:
wszystko ogarniać w msi afterburner?
temperatury w normie to masz na myśli około 80 maks na gpu?
upgrade chłodzenia? co przez to rozumiesz dokładnie?
  • Odpowiedz
@Jan_K: ja się mega napaliłem bo szukalem białej skrzynki a akurat NZXT510 było ciężko dostać...

teraz bym poszedł w Meshify od Fractala albo SPC jak moja stara buda
  • Odpowiedz
@Zczrzs: gpu w afterburner, resztę wentyli w programie od płyty głównej.

Tego nie robi się na wyrywki że tylko GPU, case fany są odpowiedzialne za dostarczenie zimnego powietrza i zwykle obudowa i jej wentylacja ma kolosalne znaczenie. Więc nieraz dobicie np 3x 120 na front, 3x120 side i 2x140 top zupełnie zmienia sytuację.

Drugie miejsce gdzie można grzebać to termopady (jak wyschły to wymiana) i pasta. W fabryce się nie
  • Odpowiedz
@keton22: pobawiłem się z krzywymi wentyli i udało mi się osiągnąć około 70-75 na gpu i 60-65 na cpu
ale strasznieee dużo zabawy z tym

jedna rzecz mnie zastanawia:
przy ustawianiu krzywych w BIOS miałem opcję wyboru prędkości(?) DC i PWM - tylko PWM jakby nie do końca działało... żeby PWM działało muszę mieć płytę która to kontroluje i odpowiednie wentylatory?
  • Odpowiedz
DC - wtyczka 3 pin
PWM - wtyczka 4 pin

Najlepiej dać na auto bo można popsuć.

PWM daje trochę precyzyjniejszą kontrolę obrotów ale nie jest to wielka różnica
  • Odpowiedz