Wpis z mikrobloga

Dobra Miraski. W zw. z awariami #ing aż mi się was żal zrobiło ( ͡° ͜ʖ ͡°) Czas na zmiany.

Żeby nie było, że coś reklamuję, albo mam jakieś profity. Dzielę się doświadczeniem.

1) Zapisz się do https://www.sii.org.pl/8314/zostan-czlonkiem/poziomy-czlonkostwa.html (199zł podrożało... skubani)
2) Zakładasz konto w bossa lub mbank (tutaj działa); nie wiem czy tyczy się to xtb
3) Wysyłasz maila z id członka do brokera

profity:
1) dostęp do oprogramowania, kwartalników, generalnie wiedzy
2) broker obniża prowizje na akcje ~0.2x + plus to co wynegocjujesz z brokerem (napisz, że testujesz konto i chciałbym zmienić nierzetelnego brokera)
3) obniża prowizję na kontrakty terminowe (jak można płacić 10zł za otwarcie pozycji i 10zł za zamknięcie prowizji?!?!?)
4) jak masz konto w bossa, to masz dostęp do API (możesz pisać swoje programy lub korzystać z tego co github daje)
5) Ja opłaciłem składkę 10lat temu i nigdy jej nie przedłużyłem, stawki zostały ze mną do teraz ( ͜͡ʖ ͡€), żaden makler nie będzie sprawdzał czy przedłużyłeś składkę

minusy:
- -199zł (zwróci się na prowizjach, jeżeli aktywnie inwestujesz)
- giełda zagraniczna w bossa jest niekorzystana w stosunku do xtb, mbank
- w mbank masz konto bankowe, dostęp do newsów itp., korzystne spready, jeżeli inwestujesz w us

#gielda @ING_Bank_Slaski #gpw
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bill-adamsonn wykupiłem składke SII, założyłem konto maklerskie do istniejącego konta w mBanku i mBank się wypiął, na infolinii powiedzieli, że to działa jak się zakłada nowe konto maklerskie a nie podpina pod ROR
  • Odpowiedz
@bill-adamsonn: Co ciekawe nie tylko zniżki na prowizje w kontach maklerskich, ale też na inne ciekawe rzeczy typu karty multisport czy prywatną opiekę medyczną. Dobrze że o SII wspomniałeś, bo poza tym co wymieniłeś to oni robią dobrą robotę w obronie inwestorów indywidualnych (czyli nas tutaj), którzy są najwięcej dymani na giełdzie.
  • Odpowiedz