Aktywne Wpisy
Mój syn właśnie został zawieszony w prawach ucznia i szczerze, nie mogę uwierzyć w powód. Podobno przyłapali go na 'praktykowaniu nekromancji' - chciałbym, żeby to był żart. Szkoła wpadła w panikę, kiedy odkryli, że robił jakieś małe 'rytuały' podczas przerw. On i jego koledzy czytali jakąś księgę zaklęć, którą znaleźli w internecie. Potem próbowali 'przywrócić do życia' klasowego chomika, który zmarł w zeszłym miesiącu. Jasne było trochę dziwnie widzieć to kółko, które
bg_92 +17
Podlaskie zmierzy się ze świętokrzyskim
Mońki vs Ostrowiec Świętokrzyski
Mońki - W zamyśle pomysłodawców herbu, postać kobieca w koronie ma symbolizować Barbarę Radziwiłłównę, o której wiadomo iż bywała w okolicznych lasach na polowaniach. Kwiat ziemniaka ma nawiązywać do nowszych tradycji i zajęć okolicznych mieszkańców. Motyw taki nie występował dotychczas w heraldyce miejskiej, wizerunek krzewu ziemniaczanego opracowano w oparciu o stare tablice barwne. Mimo że ziemniaków w czasach Barbary Radziwiłłówny w Polsce nie znano, twórcy herbu tłumaczą motyw jako symboliczne połączenie najstarszych i nowszych tradycji, twierdząc iż "można przyjąć, iż to duch Radziwiłłówny pochyla się nad ziemniaczanym kwiatem".
Herb Ostrowca Świętokrzyskiego – na renesansowej tarczy umieszczono połączone herbu Leliwa (związany z hrabiami Tarnowskimi, dawnymi właścicielami miasta) i Ogończyk. Takie zestawienie tych dwóch godeł umieszczone było również w herbie książąt Ostrogskich. W herbie miasta na niebieskim tle umieszczono również białą bramę. Obecny wzór herbu został opracowany przez Zbigniewa Pękalę i zatwierdzony w 1988 roku. W okresie przed 1988 rokiem obowiązującym herbem miasta był niezmieniony herb książąt Ostrogskich.
Głosowanie do 2.12, do godziny 19.25
Nie bierzemy jeńców i plusujemy! Bitwy na poduszki, zgryźliwe komentarze, międzymiastowe waśnie i wyciąganie stereotypów podczas głosowania mile widziane!
Tabela rozgrywek
Tag do obserwowania lub czarnolistowania - #herbymiastpl
#pytanie #ankieta #glupiewykopowezabawy
Który herb w twojej ocenie wygrywa?
Treść została ukryta...
_kwiat ziemniaka_
co XD
Polonezem wiózł mnie brat do Moniek na zszywanie
Nogą tylko się zajęli, choć serce mam złamane xd