Wpis z mikrobloga

#programowanie #edukacja #informatyka
Byłem dziś świadkiem lekcji online z informatyki w klasie 2 szkoły podstawowej. Mam do was pytanie. Co wam wyszło po rozwiązaniu tego zadania? Może ma ktoś dostęp do tego podręcznika w wersji z odpowiedziami? Wydawnictwo Nowa Era. Według mojego syna i mnie nauczyciel podawał błędne rozwiązanie. Chciałbym to zweryfikować zanim rozkręce małysza ;-)
Pobierz perun79 - #programowanie #edukacja #informatyka 
Byłem dziś świadkiem lekcji online ...
źródło: comment_1606811977GA3zeL4NSd63JkyfKYWEkX.jpg
  • 56
@zwei: Uczeń jedyne co wyniósł z tej lekcji to to że zrobił coś zgodnie z poleceniem ale "autorytet" bez wyjaśniania stwierdził że ma źle i prawidłowe rozwiązanie to "romb" Zabita została jakakolwiek własna inicjatywa, poszukiwanie innych rozwiązań i kreatywność.
@szczesc_borze: Nie brakuje go. Jeżeli założysz, ze 'lewa strona' przez cale zadanie jest stała i jest to perspektywa dziecka patrzącego na wprost na kartkę, to ostatnie zdanie polecenia automatycznie powinno ci dać do zrozumienia, ze chyba coś nie tak, skoro kolejny raz musisz przebyć dokładnie tę samą drogę.
¯\_(ツ)_/¯
@celulozy: Dlaczego niby? Skąd, nie znając ostatecznego efektu mam wywnioskować, że coś jest nie tak? Może tak ma właśnie być? Ten algorytm bez dodatkowych warunków jest wadliwy, bo dopuszcza różne interpretacje. Algorytmy powinny być od tego wolne, stąd stwierdzam brak danych. Dopiero umiejscowienie go w kontekście takiego LOGO umożliwia jego poprawne działanie.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@perun79: Polecenie nr 2 też jest beznadziejne, gdyż najbliższy punkt leży w odległości polowy boku dużego kwadratura a nie po "skosie".

Zresztą co to za pojęcie Linia skośna ?