Spotkał się ktoś z problemami w MySQL 8.0.22? Mam przenieść bazy z 8.0.16 na najnowsze wydanie i próbowałem już wszystkiego: upgrade in place, ładowanie dumpów na czysto, docker, wirtualizacja, "instalacja" z tarbala na boku. No ni uja. Konkretne zapytania (duże, np do widoków), wywoływanie triggerów - ubija serwer. Śledząc wątki na mysql, to ziomki zwalają na "wina sprzętowa". Uja nie sprzętowa, bo w logach nie ma, pamięci przetestowane, dyski też. Na 5.7 działa, na 8.0.16 działa, na 8.0.22 się wywala. Jeszcze rozumiałbym, jakby to był jakiś błąd do loga, ale to puszcza "signal 11" na całą instancję (╯°□°)╯︵┻━┻ No i żeby dodać żartu, to zapytanie działa z mojego workbencha, a u kumpla obok rozwala serwer. #mysql
@cecyl: od strony serwera jest cały bundle, od strony klienta desktopowego nie obchodzi mnie co się tam łączy (różne wersje workbencha 8.xxxx). Niemniej jaki on by nie był, nie ma prawa ubijać serwera :/
@patologia_ze_wsi: standardowy zrzut do loga/konsoli "got signal 11 - prawdopodobnie trafiłeś na buga, ale może to być problem sprzętowy, poniżej stacktrace", z którego wynika, że thread nieprawidłowy i "not killed". Konkretnie coś takiego:
14:11:46 UTC - mysqld got signal 11 ; Most likely, you have hit a bug, but this error can also be caused by malfunctioning hardware. Thread
@cecyl: Ver 8.0.22 for Linux on x86_64 (MySQL Community Server - GPL) to samo dal mysql, to samo dla mysqld, select po version() zwraca po prostu 8.0.22
@cecyl: no, te błędy już od 5.7 się przewijają, ale masowo chyba zaczynają pojawiać dopiero teraz, w ostatnich wersjach. No nic, chyba przekonam ludziów, żeby se podarować. Poprzednia też nie wnosi niczego nowego, oprócz pozbywania się blacklist i master-slave z kodu ( ͡°ʖ̯͡°)
hm... nic mi ten zrzut nie mówi :/ Sugerujesz, że ten libpthread jest coś zwalony? System jest aktualny, centos 7. Czy
Typek z kanału "Sprawdzam jak" wyjaśniony przez widza za wrzucanie klik-bajtowych miniaturek na swoim live prezentujących zalane miasto (foto w komentarzu) #powodz #sprawdzamjak #wroclaw
Konkretne zapytania (duże, np do widoków), wywoływanie triggerów - ubija serwer.
Śledząc wątki na mysql, to ziomki zwalają na "wina sprzętowa". Uja nie sprzętowa, bo w logach nie ma, pamięci przetestowane, dyski też. Na 5.7 działa, na 8.0.16 działa, na 8.0.22 się wywala.
Jeszcze rozumiałbym, jakby to był jakiś błąd do loga, ale to puszcza "signal 11" na całą instancję (╯°□°)╯︵ ┻━┻
No i żeby dodać żartu, to zapytanie działa z mojego workbencha, a u kumpla obok rozwala serwer.
#mysql
Komentarz usunięty przez autora
Konkretnie coś takiego:
14:11:46 UTC - mysqld got signal 11 ;Most likely, you have hit a bug, but this error can also be caused by malfunctioning hardware.
Thread
to samo dal mysql, to samo dla mysqld, select po version() zwraca po prostu 8.0.22
hm... nic mi ten zrzut nie mówi :/ Sugerujesz, że ten libpthread jest coś zwalony? System jest aktualny, centos 7. Czy