Wpis z mikrobloga

@Turnam: ale co w tym śmiesznego? Gdyby każdy rodzic uczył swoje dziecko jak nie płacić podatków, to wszyscy musieliby nauczyć się samodzielnie zarządzać swoim budżetem dzięki czemu politycy nie mieliby możliwości okradania obywateli. ()
  • Odpowiedz
@MilionoweMultikonto: @Turnam: o ile bardzo mi się podoba wizja takiego globalnego buntu tak w przypadku jednostkowego dziecka którego ojciec nauczy unikania podatków czy sztuczek prawnych które go magicznie uchronią od więzienia to niestety przyszłość takiego dziecka jawi mi się w czarnych wizjach z zakładem karnym w tle... nie wiem czy jako ojciec po latach bym sobie wtedy tego nie mógł wybaczyć
  • Odpowiedz
@MilionoweMultikonto: Bo taki system działa od tysiącleci i prawdę mówiąc nie mam pomysłu jak by to miało wyglądac inaczej. Zawsze państwo bierze od obywateli daniny, dając coś w zamian. Owszem, marzy mi się niezwykle prosty kraj gdzie rząd zabiera minimum i w zamian daje niezbędne minimum, ale to jest raczej utopia patrząc na obecny system.
  • Odpowiedz
@MuchomorSromotnikowy: nie mam siły, jest niedziela xD

Po 1. Unikanie płacenia podatków nie jest karalne. Państwo daje obywatelom multum narzędzi do odliczania wydatków od podstawy opodatkowania, znajomość ulg podatkowych tak jak znajomość innych przepisów jest obowiązkiem obywatela. Tego rodzice powinni uczyć dzieci.

Po 2. Jaki obecny system podatkowy działa od tysiącleci? Mówimy o rozwiniętych krajach? To zaledwie ostatnie 100 lat historii.
Systemów podatkowych jest tak wiele, że prawdopodobnie wcale się z nimi nie
  • Odpowiedz
@MilionoweMultikonto

Ciekawostka: sam współtwórca amerykańskiego systemu podatkowego M. F. wyjaśnił jaki podatek byłby najuczciwszy, jednak społeczeństwo jest jeszcze zbyt głupie żeby na nim bazować, dlatego musieli celowo skomplikować system żeby dopasować go do oczekiwań niewykształconych obywateli.

Napiszesz o tym coś wiecej, konkretne źródło cytatu?
  • Odpowiedz
@Turnam: piękna puenta dzisiejszego wychowywania purchlaków przez postprlowskie pokolenie. Trzeba z---------ć, żeby mieć hajs za który się kupi gówniarzowi to czego nie miałem i będzie szczęśliwy. (_)
  • Odpowiedz