Wpis z mikrobloga

@victordeleco2: konto musi być firmowe, vatowcem warto być jeśli Twoi kontrahenci będą Ci chętnie płacić za fakturki z Vatem. Np geodeci robiący prywatnym ludziom roboty wystawiają faktury bez VAT bo normalni ludzie nie odlicza sobie vatu. W it 95% firm chce vatowcow. A i bez vatu masz limit ile możesz zarobić rocznie
I takie głupie pytanie :D Czy zakładając konto firmowe musi ono być "firmowe"? XD Czyli np. Moim kontem firmowym nie może być nowy rachunek w mBanku "eKonto osobiste" tylko musi to być "mBiznes"? XD

@victordeleco2: Generalnie jeśli jesteś na JDG i nie jesteś VATowcem to nie musisz mieć, ale dobrze go sobie założyć nawet ze względu na transparentność. Na rachunku prywatnym często się zdarza że ktoś Ci wpłaca, zwraca pieniądze niezwiązane
Ale ja wiem ze trzeba mieć osobny rachunek firmowy. Tylko pytanie brzmi czy to musi być dedykowany rachunek mBiznes czy moze to być zwykły rachunek eKonto osobiste.

@victordeleco2: Jeśli jesteś VAT-owcem to nie wiem czy możesz pod osobiste podpiąć konto VAT na które wpływają przelewy split payment. Wówczas chyba koniecznie musisz mieć mBiznes.