Wpis z mikrobloga

@Drozdzowka: nie, to nie ma żadnego znaczenia. co odróżnia życie zwierzyny która zjadamy od człowieka?
świadomość. poziom myślenia. ludzi nie uważa się za lepszych i ważniejszych od zwierząt dlatego, że to nasz gatunek i nie jesteśmy obiektywni. chodzi o poziom świadomości. osoba jest wyższa istotą ze względu na to co czuje i pragnie.

tak jak wola i dobro człowieka jest uznawane za ważniejsze od zwierzęcia, tak wola i dobro matki
  • Odpowiedz
@MiedzygalaktycznyMors: mój problem bo chodzi o zabijanie nienarodzonego życia, nie o rodzynki na torcie. To nie ciało kobiety ale już ciało dziecka. Życie dziecka xd
Podobnie byś mówił, gdyby wariat próbował zabić ludzi na ulicy? Jego wybór, jego wyrzuty sumienia?
Ludzie przestaliście myśleć jak ludzie XD tylko jak egoistyczne ameby
  • Odpowiedz
@10129: ja również tak nie patrzę. Nie chodzę do kościółka, ale wiem, że życie należy chronić. Może on chciałby się urodzić, chciałby coś przeżyć? Nie dla każdego życie to cierpienie.
  • Odpowiedz
@Drozdzowka: nie mógłby chcieć czegokolwiek bo nie ma układu nerwowego zdolnego do tego. jak zabijesz płód jest tak jakby nigdy nie istniał. jakby nie został poczęty. tak jak Ty nie pamiętasz co było zanim zostałaś poczęta, twoja wola nie istniała wtedy.

ale wiem, że życie należy chronić

dlaczego? życie samo w sobie nie jest dużą wartością. to czym to życie jest nadaje mu wartość.
zobacz na inne organizmy. dlaczego życie
  • Odpowiedz
@Drozdzowka: Po 1. do 22 tygodnia kiedy aborcja jest dopuszczalna nie mówimy o porodzie, tylko o poronieniu, profesor Chazan powienien to wiedzieć.
Po 2. cały szum wokół aborcji ostatnio wynika z zakazu wykonania aborcji na płodach, które po porodzie umierałyby w dużo większym bólu i cierpieniu
Po 3. aborcja "na życzenie" raczej byłaby do 12 tygodnia, kiedy płód wygląda jak glutowaty kosmita, z pewnością nie mający ludzkich uczuć ani świadomości.
  • Odpowiedz