Wpis z mikrobloga

Sytuacja jest taka, wynajmuje mieszkanie u własciciela mieszkania, nagle okazało się że przyszło jakieś pismo z rozliczeniem za lata 2015-2019 co nigdy sie nie zdarzało. Pismo od wspólnoty mieszkaniowej: "Rozliczenie zostało wykonane w związku z wykryciem nieprawidłowości w rozliczaniu i prowadzeniu ksiąg rachunkowych .... w latach 2015-2019"
Czy to się czasem nie przedawniło, jakim cudem mogly byc dlugi/nieprawidlowosci po tylu latach. I jak to wygląda z mojej strony czy powinienem to płacić, podzielić na pół z włascicielem czy mam jakiś okres maksymalny do którego musze zapłacić.

Mój zapis z umowy dotyczący czynszu:
"Najemca zobowiązany jest opłacać miesięczny czynsz za użytkowanie mieszkania dla zarządcy nieruchomości do dnia 28. Każdego miesiąca gdyby okazało się że po rozliczeniu mediów jest on wyższy to kwota czynszu miałaby ulec odpowiedniemu podwyższeniu od kolejnego miesiąca wraz z zapłatą ew. niedopłaty z tego tytułu."

#mieszkanie #wynajem #nieruchomosci #prawo #lokatorzy #wynajem #pomocy
  • 26
@rosomak94: tak w większosci mieszkalem poza pół roku na początku, ja płaciłem wyrównania jak były ale za poprzednie kwartały a tutaj przyszlo za kilka lat do tyłu, mysle ze to mogło sie przedawnić
@niko444: ja wiem, ze dorosle zycie to trudna sprawa, ale serio - nie mozesz zadzwonic najpierw do wlasciciela a pozniej do wspolnoty/zarzadcy i podpytac o szczegoly - co to, za co to itp?

Ale nie. Lepiej napisac na forum, bez podawania szczegolow, to moze ktos anonimowy z internetu odpisze - w koncu mamy tu samych prawnikow (lub) programistow 15k :) LOL
@TheDzions: @Gosir: wlasnie to jest legitne bo wlasciciel otrzymał maile od nich po zapytaniu z rozliczeniami, a poza tym nawet na stronie w ogłoszeniach firmy zarzadzającej nieruchomoscia jest komunikat o tym.
@niko444: jeśli nie mieszkałeś w tych latach, to cie to nie powinno obchodzić, niech właściciel ściga poprzedniego lokatora. Obchodzi cie tylko okres twojego najmu (niech spółdzielnia wyszczególni dokładniej, w końcu błąd po ich stronie). Myślę że będziesz musiał zapłacić. Pewnie da się to rozłożyć na raty, albo do czynszu.
@Gosir: prawie przez cały okres mieszkałem w tym rzecz, ale jak moge zaplacic 5 lat do tylu co jesli bym sie wyprowadził to co wlasciciel by mnie scigal po 5 latach?
@niko444: dokładnie tak by było, to jest ryzyko wynajmowania komuś mieszkania. Jeśli bardzo nie chcesz płacić, to warto umówić się do radcy prawnego. Wydaje mi się, że w tym przypadku roszczenia właśnie mogą sięgać 5 lat wstecz, podobnie jak z roszczeniami podatkowymi.
@niko444: ok, sprawa wyglada na prosta - masz po prostu niedoplate za wode i ogrzewanie za ostatnie pare lat. Jezeli tam mieszkales przez ten czas, to musisz zaplacic. Wyszlo troche ponad 2k PLNow, wiec nie ma tragedii. Znam osoby, ktore mialy ponad 5k za rok, bo np, wlasciel zadeklarowal zaliczki jakby mieszkala tam jedna osoba (czyli minimalne zuzycie m3 na miesiac) i na tej podstawie liczony byl czynsz co miesiac. A
@niko444: Aha, zeby bylo jasne jak to jest liczone - zarzadca/spoldzielnia zaklada srednie miesieczne zuzycie wody zimnej/cieplej/ogrzewania i na tej podstawie co miesiac pobiera zaliczki. A na koniec roku albo ci zwraca nadplate (jak zuzyles mniej wody niz zakladano), lub kaze placic niedoplate (jak za dlugo pod prysznicem siedziales).

P.S. W tym wypadku wydaje mi sie, ze ten caly "blad" to fakt, ze wspolnota pewnie nie uaktualnila przez 5 lat stawek
@Boroova: te niedoplaty i doplaty to ja placilem na bierząco, tutaj jest rozliczenie całkiem inne bo wynikające z tego że zmienili zarządce nieruchomości i nowy zarządca stwierdził że poprzedni pomylił się w rozliczeniach i trzeba to naprawić
@niko444: IMHO musisz płacić, nawet to się mogło w ogóle nie przedawnić bo można przyjąć 10 letni okres przedawnienia (spółdzielnia nie jest przedsiębiorcą, a to też nie jest roszczenie okresowe raczej). Pytanie tylko czy te nowe rozliczenie jest prawidłowe, ale to już by musiał biegły ustalać.
@Adams_GA: to sie nie przedawnilo dla wlasciciela ale czy dla mnie tak? jako że jestem wynajmującym jedynie, gdzies widzialem okres 3 lat w necie ale nie jestem pewien czy to ma tutaj zastosowanie
bo można przyjąć 10 letni okres przedawnienia (spółdzielnia nie jest przedsiębiorcą, a to też nie jest roszczenie okresowe raczej).

@Adams_GA: no raczej spółdzielnia mieszkaniowa jest przedsiębiorcą i ma 3 letni termin przedawnienie, np SN w uchwale III CZP 69/16.