Wpis z mikrobloga

#piwowarstwo #piwo
No mirki nie wytrzymałem i otworzyłem dzis swoje pierwsze piwko po 3 dniach refermentacji (0,33 dla bezpieczeństwa), to piwko z pierwszego postu na #browarze. Aipa wyszła całkiem nieźle, nawet się nie bałem bo tyle chmielu raczej przykryje błedy. Po cichej 5blg. Piwko przy otwieraniu ładnie zasyczało. Smak mocno chmielowy ale czuc minimalnie słodycz (moze zbyt krotko przytrzymałem zacieranie w temp ktora odpowiada za rozkładanie cukrów, nie pamietam, 65oC?). Błąd mogłem też popełnić gdy na zimną chmiel wsadzilem do do worka z "siatki",w ktorym przy zlaniu piwa chmie okazał się mocno ubity i moze nie oddał w całości aromatu. Tak czy siak jestem zadowolony :)
karolhh - #piwowarstwo #piwo
No mirki nie wytrzymałem i otworzyłem dzis swoje pierwsz...

źródło: comment_1605720068PhEqJkS9jk8pLCg9tG4d2X.jpg

Pobierz
  • 14
właśnie zerknąłem na ten post. 16blg moch i karmel to może być dość ciemne. mie wiem jak was ale mnie karmelowo słodowe ipki odrzucają. west coasty to jest to
@karolhh: Smak może mieć słodkawy przez glukozę którą dodałeś na refermentację, 3 dni to tyle co nic, tak średnio po trzech tygodniach cały surowiec refermentacyjny zostanie przerobiony - a przynajmniej do poziomu gdy nie będzie go czuć
@karolhh: jak po 3 dniach jest syk i nagazowanie może być granat za dwa tygodnie. Druga sprawa ze piwo jest dziwnie mętne. W tym typie szklanki przez wąski dol nawet mocno mętne piwa sprawiają wrażenie bardziej klarownych niż są w rzeczywistości
@MacQ21 to było pierwsze piwo wiec wiedziałem tylko, ze chce aipe zrobic. Teraz juz saison zabutelkowany, zapomniałem tylko, że tak se lubie pszeniczne, a ono podiada slod pszeniczny. Teraz mysle o triple. A co do west coast, polecisz jakiś konkretny przepis?
warto poszukać medalowych receptur. do WC preferuje prosty zasyp pilzneński/pale ale i carapils troche pszenicznego też nie zaszkodzi a jak kto woli to bardzo pasują też płatki ryżowe bardzo rozjaśniają piwo i nie wnoszą do niego nic oprócz cukrów