Aktywne Wpisy

mirko_anonim +21
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Dla większości to długi i szczęśliwy weekend, ale nie dla mnie. Wczoraj dowiedziałem się o zdradzie dziewczyny. Sama mi powiedziała, że jest ktoś inny a jej uczucia względem mnie się zmieniły i nie ma sensu w tym tkwić. Spakowała się i odeszła. On po nią przyjechał. Byliśmy ze sobą 6 lat. Na przyszły rok zaplanowany ślub weselny. Mieszkanie wynajmowałem ja i za nie płaciłem, bo ona nie mogła znaleźć
Dla większości to długi i szczęśliwy weekend, ale nie dla mnie. Wczoraj dowiedziałem się o zdradzie dziewczyny. Sama mi powiedziała, że jest ktoś inny a jej uczucia względem mnie się zmieniły i nie ma sensu w tym tkwić. Spakowała się i odeszła. On po nią przyjechał. Byliśmy ze sobą 6 lat. Na przyszły rok zaplanowany ślub weselny. Mieszkanie wynajmowałem ja i za nie płaciłem, bo ona nie mogła znaleźć

Vader-Poland +1027

Będę warzył piwo z dodatkiem miodu i syropów malinowych, takie sobie wymyśliła, bo jej podeszło jak byliśmy na wczasach.
I teraz tak... o ile na piwo na miodzie znalazłem bez problemu sensowne receptury, a tyle miód + syropy już nie.
Nie mogę użyć 1:1 receptury na miodowe a potem dolać 2 litry słodkiego syropu, bo wyjdzie mega słodka brzeczka i albo będzie fermentować wieki i wyjdzie wino z wysokimi estrami, albo wyjdzie ulepkowe (mocno prawdopodobne), albo po prostu wysadzi pół mieszkania, jak zabutelkuje po 2 tygodniach.
Ma ktoś sprawdzoną recepturę na takie piwko ?
#piwowarstwo
Dzięki panowie. Spróbuję jednak zrobić miodowe, znalazłem jakiś pomysł z 2kg miodu na koniec warzenia, powszechnie się uważa, że zejdzie smak miodu, ale spróbuję - podobno niektórym wyszło. Dosłodzę jeszcze na butelkowanie słodzikiem, zobaczymy - dam tu znać jak wyjdzie.
Mam takie coś:
Słody na ok. 20l piwa:
Pilzneński – 1,5 kg
Caramunich I - 0,07 kg
Abbey - 0,4 kg
Płatki owsiane - 0,2 kg
Ksylitol (czyli cukier brzozowy) - 0,35 kg (do rozlewu, ksylitol nie fermentuje, nadaje więc słodki smak)
Miód - 2 kg (najlepiej ciemny, u mnie gryczany) (gotowanie 5 minut)
Chmiele:
Challenger 20 g (lub zamiennie Perle)
Fuggles 12,5 g
Styrian Goldings 12,5 g
Zacieranie:
najczęściej na nisko chmielonej pszenicy ok 12-13 blg
zostawiam ok 5 litrów piwa, wlewam 800-1000 ml soku malinowego herbapolu, i baniak 5 litrów wody. To czy jest bardziej lub mniej radler zależy od czasu nagazowania i lagerowania. Niedawno otworzyłem takie z przed poł roku co stało w lodówce różowe, czyste i lekko słodkie
Wydaje że to droga na skróty ale w swoim doświadczeniu wiele
źródło: comment_16055963832AGlvBvz88a5EXBltotAHS.jpg
Pobierzźródło: comment_1605596414iOXUBowMUQXhr2pvtz0ppu.jpg
Pobierzpodobnie z świątecznym. Dla różowej daje słodzik aby było słodkie.
Dzięki. Słodzik mam już od wczoraj na liście zakupów, dosłodzę własnie na butelkowaniu + dam surowiec na refermentację.
Właśnie ten przepis z piwo.org to na typowo malinowego ala radlera, a tu chodzi o miodowe - może spróbuję dać malin na cichą, jak kolega @gieneq pisał powyżej, ale jak maliny wpłyną na estrakt, w którym będzie już i tak 2kg miodu? Rozumiem, że przerobionego, ale ile tej cichej, żeby to nie
różowa pewnie się nie zna na piwie jak kopyr więc nie zrobi jej różnicy.
Miód zostawi posmaki zapewne, a więc jakby to dosłodzić słodzikiem właśnie, to myśle wyjdzie coś w okolicach "piw miodowych eurolagerów" z marketu, i w to celuję.
@gieneq:
Ile tych malin i o ile podniosą BLG?
Myśle że różowa będzie wiedziała, a jak nie to pewnie allegro