Wpis z mikrobloga

Dobra, dostałem zadanie od różowego i potrzebuję pomocy.

Będę warzył piwo z dodatkiem miodu i syropów malinowych, takie sobie wymyśliła, bo jej podeszło jak byliśmy na wczasach.

I teraz tak... o ile na piwo na miodzie znalazłem bez problemu sensowne receptury, a tyle miód + syropy już nie.

Nie mogę użyć 1:1 receptury na miodowe a potem dolać 2 litry słodkiego syropu, bo wyjdzie mega słodka brzeczka i albo będzie fermentować wieki i wyjdzie wino z wysokimi estrami, albo wyjdzie ulepkowe (mocno prawdopodobne), albo po prostu wysadzi pół mieszkania, jak zabutelkuje po 2 tygodniach.

Ma ktoś sprawdzoną recepturę na takie piwko ?

#piwowarstwo
  • 23
  • Odpowiedz
@wertychochlik: Ta, to akurat wiem - ale może jakby na cichą rzucić syropu i jakiś stabilizator, to nie wybuchnie, a dostanie maliny w smaku. Próbował ktoś ? No, ale wtedy pozostanie kwestia nagazowania
  • Odpowiedz
@Dirker w ten sposób odpalisz na nowo drożdże które zjedzą cały cukier, a na tym właśnie te malinowe soczki, dodasz wytrawnosci a ze smaku raczej nici. Jedyne co mi przychodzi do głowy to jakiś malinowy milkshake na bazie zwykłego pale ale.
  • Odpowiedz
@Dirker: wybuchnie. Jeżeli chcesz zrobić tak jak koncerny, to pasteryzacja, po niej dopiero dodanie miodu i syropów i sztuczne gazowanie. Dawanie miodu na fermentację mija się z celem, bo ze smaku miodowego nie zostanie nic po robocie drożdży, a zostanie bardzo nieprzyjemna cierpkość.
  • Odpowiedz
@KHOT: @wertychochlik: @kretu:

Dzięki panowie. Spróbuję jednak zrobić miodowe, znalazłem jakiś pomysł z 2kg miodu na koniec warzenia, powszechnie się uważa, że zejdzie smak miodu, ale spróbuję - podobno niektórym wyszło. Dosłodzę jeszcze na butelkowanie słodzikiem, zobaczymy - dam tu znać jak wyjdzie.
  • Odpowiedz
@paradoksik: Czytałem.

Mam takie coś:

Słody na ok. 20l piwa:

Pilzneński – 1,5 kg

Caramunich I - 0,07 kg
Abbey - 0,4 kg
Płatki owsiane - 0,2 kg
Ksylitol (czyli cukier brzozowy) - 0,35 kg (do rozlewu, ksylitol nie fermentuje, nadaje więc słodki smak)
Miód - 2 kg (najlepiej ciemny, u mnie gryczany) (gotowanie 5 minut)
Chmiele:
Challenger 20 g (lub zamiennie Perle)
Fuggles 12,5 g
Styrian Goldings 12,5 g

Zacieranie:
  • Odpowiedz
@Dirker: ja robię według tego przepisu https://www.piwo.org/forums/topic/4990-jak-zrobi%C4%87-kobiece-piwo-moje-do%C5%9Bwiadczenia/
najczęściej na nisko chmielonej pszenicy ok 12-13 blg
zostawiam ok 5 litrów piwa, wlewam 800-1000 ml soku malinowego herbapolu, i baniak 5 litrów wody. To czy jest bardziej lub mniej radler zależy od czasu nagazowania i lagerowania. Niedawno otworzyłem takie z przed poł roku co stało w lodówce różowe, czyste i lekko słodkie

Wydaje że to droga na skróty ale w swoim doświadczeniu wiele
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Dirker: a i jeszcze pro tip jak chcesz dosłodzić piwo, że użyj słodziku przy butelkowaniu, od 2 do 6 tabletek. Ja kiedyś tak zrobiłem piwo z miodem gryczanym, drożdże zjadły ale aromat został. dodanie słodzika sprawiło że smak miodu dużo bardziej wyczuwalny.
podobnie z świątecznym. Dla różowej daje słodzik aby było słodkie.
  • Odpowiedz
@lukaschels:
Dzięki. Słodzik mam już od wczoraj na liście zakupów, dosłodzę własnie na butelkowaniu + dam surowiec na refermentację.
Właśnie ten przepis z piwo.org to na typowo malinowego ala radlera, a tu chodzi o miodowe - może spróbuję dać malin na cichą, jak kolega @gieneq pisał powyżej, ale jak maliny wpłyną na estrakt, w którym będzie już i tak 2kg miodu? Rozumiem, że przerobionego, ale ile tej cichej, żeby to nie
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Dirker: to możesz i na tym. przepisie, a tam jest wersja z miodem. kwestia ile z niego zostanie. możesz też spróbować dodać aromat miodu.
różowa pewnie się nie zna na piwie jak kopyr więc nie zrobi jej różnicy.
  • Odpowiedz
@Dirker: bardzo ciężka sprawa. Może jakbyś znalazł syrop malinowy bez cukru fermebtowanego? Tj słodzonego ksylitolem np. Albo jakiś aromat malinowy plus dosłodzić ksylitolem. Co do miodu to nie wiem
  • Odpowiedz
@lukaschels: A masz namiar na taki aromat? Byłby to pomysł.

Miód zostawi posmaki zapewne, a więc jakby to dosłodzić słodzikiem właśnie, to myśle wyjdzie coś w okolicach "piw miodowych eurolagerów" z marketu, i w to celuję.

@gieneq:
Ile tych malin i o ile podniosą BLG?
  • Odpowiedz
@Dirker: nie wyjdzie bo masz inna technologię, bardzo trudno piwowarowi aż tak popsuć piwo jak w wielkim zakładzie.
Myśle że różowa będzie wiedziała, a jak nie to pewnie allegro
  • Odpowiedz
  • 0
@Dirker nie zgnije. Ilość cukrów raczej znikoma, bo ileż tam może być cukru w owocach. Możesz ewentualnie poszukać jakiegoś kalkulatora, ale ja nigdy nie brałem tego pod uwagę.
  • Odpowiedz