Wpis z mikrobloga

Chciałem się pochwalić weekendowym zajęciem :) kupiłem ledwo sprawną lustrzankę dwuobiektywową Meopta Flexaret VI automat. Ledwo sprawna oznaczało, że czasem wyzwalał migawkę i używając odpowiednio dużo siły dało się ustawić ostrość :)

Nie wchodząc w szczegóły oto co zdobiłem z aparatem: wyczyściłem ze starego smaru z kurzem, nasmarowałem co było trzeba, naoiliwiłem, przeczyścilem listki migawki, przysłony, obiektywy i matówkę. Teraz wszystko chodzi gładko jak w latach 60 :) jeszcze czekam na paczkę z jednym elementem i ładuję film!

Fajnie jest przywrócić życie takiemu staremu sprzętowi :)
#chwalesie #fotografiaanalogowa #majsterkowanie
ubeusz - Chciałem się pochwalić weekendowym zajęciem :) kupiłem ledwo sprawną lustrza...

źródło: comment_16055369190DeJUz0ZLk8dhQmNpBnAOb.jpg

Pobierz
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@reddin: No najlepsza to ona nie jest, porównanie mam np. Jaśki mat 124g albo innych practisixów. Jak znajdę fajną to wymienię :D
  • Odpowiedz
  • 1
@misziro: Pierwszy jakikolwiek przestrzelę pewnie w tym tygodniu jeszcze, żeby sprawdzić na ile to działa. Czy film ładnie przesuwa itd :)
  • Odpowiedz
  • 0
@misziro: 2 stówki. Połowa wartości rynkowej. Najpierw zalicytowałem, później doczytałem że niesprawny, później zapomniałem o aukcji i tak poszło xdd
  • Odpowiedz