Wpis z mikrobloga

Dokładnie 1 dzień i 4 lata temu Trump otrzymał swój pierwszy ściśle tajny raport wywiadowczy.

President's Daily Brief - to codzienny raport przedstawiony prezydentowi USA dotyczący bezpieczeństwa kraju - kompilacja informacji z wszystkich agencji rządowych.

Otrzymał go jako prezydent elekt po tym gdy wszystkie główne media stwierdziły, że to on wygrał wybory prezydenckie. Bez głosowania elektorów, bez zaprzysiężenia, gdy w wielu stanach liczono jeszcze głosy czy odbywały się recounty lub procesy wyborcze.

Piszę o tym, bo zauważyłem u sporej części naszych #4konserwy jakąś satysfakcję, że Trump opóźnia uznanie wygranej Bidena, nie dopuszcza go do tajnych informacji i robi co może by utrudnić pokojowe przekazanie władzy i, że "hehe dopóki nie zagłosują elektorzy to Biden nie jest prezydentem-elektem więc nic mu się nie należy!".

Prezydent USA to nie jest "strażnik żyrandola" jak w Polsce. To najpotężniejsza osoba na świecie, od której decyzji zależy geopolityczny układ świata jaki znamy. Dlatego przekazanie władzy nie wygląda tak, że 20 stycznia nowy prezydent po raz pierwszy przyjeżdża do Białego Domu i dopiero zaczyna proces wprowadzania siebie i całej swojej ekipy w to co się dzieje w państwie.

Taka próżnia w wiedzy i procesie decyzyjnym jest nie do zaakceptowania, dlatego istnieje w USA sformalizowany proces przekazania władzy, gdzie prezydent-elekt otrzymuje rządowe fundusze na utworzenie swojego gabinetu, dostęp do informacji ściśle tajnych a także miejsce w budynkach rządowych.

Obama nie robił żadnych problemów Trumpowi i już 9 listopada rozpoczął się proces wdrażania ekipy Trumpa w procedury rządowe.

Tak samo było w przypadku przekazania władzy Obamie przez Busha, gdzie już 10 listopada panowie spotkali się w Białym Domu i rozpoczęli ten proces, gdzie Bush był wręcz chwalony, że robił wszystko by to ułatwić.

Dlatego to co robi Trump to nie jest tylko jakaś osobista decyzja - to celowe działanie na szkodę kraju w imię jego własnego ego i interesów politycznych. Gdy poprzednie administracje pracowały nad tym by przekazanie władzy było jak najbardziej bezproblemowe i nie osłabiało kraju, Trump zaprzęga wszystkich swoich pracowników do produkowania fejków i podkopywania zaufania do demokratycznego wyboru prezydenta USA.

#neuropa #usa #trump #gruparatowaniapoziomu #ciekawostki #polityka
rzep - Dokładnie 1 dzień i 4 lata temu Trump otrzymał swój pierwszy ściśle tajny rapo...

źródło: comment_1605531928GWxvOfpzM94bn8a7rIkLyF.jpg

Pobierz
  • 225
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

"wszystkie główne media stwierdziły" (bardzo ciekawe, wrzuć jakiś zapis ich konstytucji czy innego aktu prawnego, który daje im takie prawo) czyli, np u nas tvpinfo stwierdza, że wygrywa Duda i to dla Ciebie byłoby równoznaczne z wygraną? Prawie wszystkie media grały przeciwko Trumpowi więc nie dziwne, że piszą takie rzeczy ale żeby im wierzyć? Ktoś kto czerpie informację z głównych mediów telewizyjnych jest po prostu idiotą.
  • Odpowiedz
@rzep: Żadnych argumentów nie wybiłeś. Zauważ, że Twoja argumentacja jest czysto "ad personam". Po prostu manipulujesz i do tego próbujesz narzucić mi skąd i jakie informacje mam pobierać. Dziękuje, nie skorzystam.

Przypominam, cały czas nie odpowiedziałeś na zasadnicze pytanie; ile kosztuje ta propaganda na głównej i kto to finansuje?
  • Odpowiedz
"wszystkie główne media stwierdziły" (bardzo ciekawe, wrzuć jakiś zapis ich konstytucji czy innego aktu prawnego, który daje im takie prawo) czyli, np u nas tvpinfo stwierdza, że wygrywa Duda i to dla Ciebie byłoby równoznaczne z wygraną? Prawie wszystkie media grały przeciwko Trumpowi więc nie dziwne, że piszą takie rzeczy ale żeby im wierzyć? Ktoś kto czerpie informację z głównych mediów telewizyjnych jest po prostu idiotą.

@jarlaxle: Taka jest tradycja
  • Odpowiedz
Żadnych argumentów nie wybiłeś. Zauważ, że Twoja argumentacja jest czysto "ad personam". Po prostu manipulujesz i do tego próbujesz narzucić mi skąd i jakie informacje mam pobierać. Dziękuje, nie skorzystam.

Wybiłem - po kolei:

1) "Oszustwa" w Nevadzie
2) Tim Cook jako centro-lewicowy obserwator.
  • Odpowiedz
po prostu Trump zanim odejdzie chce wyświadczyć jeszcze jedna przysługę putinowi

@durielek2: Trzy lata "Russia hoax" i spreparowanych dowodów nie wystarczyło. Myślałem, że chociaż udajesz, iż trzymasz się swoich wybiórczych "faktów". Ty jesteś zwyczajnym propagandzistą.
  • Odpowiedz
Wtedy nie było takich wątpliwości, jeśli chodzi o fałszerstwa

@kamil150794: Dzisiaj też nie ma. O fałszerstwach mówi tylko i wyłącznie Trump nie mogący się pogodzić z przegraną.

Przecież tak samo krzyczał, że wewnętrzne wybory partii Republikańskiej były oszukane gdy je przegrał.
  • Odpowiedz
Zawsze sie znajdzie jakiś lewacki gość z bólem dupy. Nawet Biden nie protestuje bo wie, że nowy system z liczeniem głosu nie zdał egzaminu. Na pewno on wygra i w sumie jestem zwolennikiem niech liczą miesiąc, ale przynajmniej nie będzie potem zarzutów, że ten czy tamten wygrał nieuczciwie.
  • Odpowiedz
@rzep I Bush i Obama rządzili 2 razy pod rząd.

The 22nd amendment of the United States of America constitution, ratified in 1951, states that: “No person shall be elected to the office of the President more than twice.”

Może dlatego Trump się tak panoszy. Myślał, że wygrana w kieszeni, długów naciągnął a tu zonk.
  • Odpowiedz
@rzep: A jak to było w roku 2000? Bo tegoroczne wybory bardziej mi tą sytuację przypominają. Kilka kluczowych stanów zakończyło się z niewielką różnicą, pojawiły się konkretne zarzuty o nieprawidłowości, które trzeba wyjaśnić. Co Wam się tak spieszy?
  • Odpowiedz
@rzep: Widze tylko 2 powody dla których wykopek mógłby popierać Trumpa
- Z jakiegoś powodu nienawidzi Stanów Zjednoczonych i życzy im jak najgorzej
- Jest debilem xD
  • Odpowiedz
A jak to było w roku 2000? Bo tegoroczne wybory bardziej mi tą sytuację przypominają. Kilka kluczowych stanów zakończyło się z niewielką różnicą, pojawiły się konkretne zarzuty o nieprawidłowości, które trzeba wyjaśnić. Co Wam się tak spieszy?

@JC97: Nie przypominają. W 2000 roku wszystko toczyło się o jeden stan. Kto go wygrywał, wygrywał prezydenturę. Różnica głosów wynosiła tam 300 na 15 milionowy stan.

Obecnie ma przewagę 36 głosów elektorskich (tyle
  • Odpowiedz
Obama nie robil problemow bo jego 2 kadencje sie skonczyly a trump moze zachowuje sie dziecinnie ale przypominam ze ma do tego prawo tak jak to bylo w wyborach Gore - Bush

@MisterTwister: Bush Senior przekazywał władzę Clintonowi po jednej kadencji w 1992 rokju i też nie było żadnych problemów. Bush normalnie pogratulował i przekazanie władzy odbywło się pokojowo.
  • Odpowiedz
republikanie powinni uważać, bo następnym razem demokrata może zrobić podobnie, i co wtedy?

@severnight: To jest właśnie problem, o którym już wyżej pisałem. Demokracja opiera się na pokojowym przekazywaniu władzy i szanowaniu procesu wyborczego.

W momencie, gdy jedna strona zaczyna to podważać, to zaczyna się robić niebezpiecznie.
  • Odpowiedz