Wpis z mikrobloga

Właśnie obejrzałam "Zabij to i wyjedź z tego miasta", dostępne z okazji #nowehoryzonty i jakie to jest dobre...
Brakuje mi trochę słów, żeby go opisać, ale wyobraźcie sobie sen, w którym spotykacie swoich zmarłych bliskich - taki właśnie jest ten film. Dziwne przejścia między scenami, urwane wątki, pozornie bezsensowne dyskusje, a wszystko w mocno nostalgicznym klimacie, rysowane cudowną, brudną kreską, jak z zeszytu zbuntowanego nastolatka.
Dla mnie absolutnie odkrycie, polecam, jak ktoś lubi taki specyficzny klimat.

link: https://www.nowehoryzonty.pl/vod-film.s?id=9867&fbclid=IwAR2VzrZIkcBKvC4hMYV9IWJMD5DyctcUR2o_xcr3VjLAaDQvW_gheHMaHpE

#film #filmy #kino #kinoniezalezne
  • 2
@r__k: to już kolejna świetna recenzja tego obrazu. szkoda ze jest tylko w oknach czasowych, ale będę polować. ja póki co obejrzałem First Cow. Kelly Reichardt w Wendy i Lucy niezbyt mi podeszła, ale First Cow już jest przyjemniejszy i łatwiejszy w odbiorze. polecam!
@qzder: w oknie czasowym musisz kliknąć "oglądaj", potem masz 48h na dokończenie, więc bez tragedii :)

Ja widziałam jeszcze DAU. Natasha (6.5/10 jak lubisz klimat ruskich imprez), Tato (8/10 ale strasznie dołujące) i Daleko od Reykjaviku (7/10 , ale Barany to to nie są)