Wpis z mikrobloga

Na jakiej zasadzie działa ten syfon? Nie ma typowego kolanka w którym gromadzi się woda i zapobiega nawiewowi smrodu z kanalizacji. Schemat w komentarzu.

Czy robotę robi element nr 24 - plastikowa tuleja z dwoma "nóżkami".

Mam to dziadostwo i zauważyłem, że po wyjęciu clica i tej tulejki z rury wieje smrodem kanalizacyjnym, istny przeciąg. Kiedy te elementy są na miejscu nie wieje, ale czuć po pewnym czasie smrodek w łazience.

Może źle obsługuję urządzenie i należy po spuszczeniu wody zamknąć klika?

#remontujzwykopem #hydraulika #kanalizacja #budujzwykopem #wanna #majsterkowanie
JohnMaxwell - Na jakiej zasadzie działa ten syfon? Nie ma typowego kolanka w którym g...

źródło: comment_1604591332F4W54vCLM3ZhpenylfZQjt.jpg

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
@JohnMaxwell: Przerabiałem kiedyś podobny temat i tak się teraz zastanawiam, czy te syfony są przystosowane do pracy w takich zwykłych instalacjach. Mój syfon był podobny, tylko bez tej rury "wannowej". Pamiętam (było to już kilka lat temu) że musiałem przerobić jeden z elementów, żeby zawsze trochę wody zostało zostało w obudowie. Może te syfony wymagają, żeby tuż obok nich była zrobiona wentylacja? Bo tak od razu po zainstalowaniu to one średnio
  • Odpowiedz
czyli tam się gromadzi woda aż do napełnienia i osiągnięcia otworu i odprowadzenia do kanalizacji?

@JohnMaxwell: no z grubsza tak. Woda gromadzi się po obu stronach, ale dzięki temu, że nisko jest odcięcie to woda stanowi barierę między jednym powietrzem a drugim.

Co do wiania to nie jestem w stanie Ci pomóc.
  • Odpowiedz