Wpis z mikrobloga

@miki4ever: Wydaje mi się ze wcale nie będzie tak jak niektórzy myślą. U Amerykanów wygra pragmatyzm ;) no gospodarczo przecież Biden to kropla w krople Gospodarczy PIS ;)
@miki4ever: Paradoksalnie to dla takiego kraju jak USA, chcącego realizować u nas swoje interesy, jest całkiem korzystne, gdy mamy taką sytuację, jak teraz. Zdecydowanie łatwiej jest przekonać jednego naczelnika, który potem wymusi dane rozwiązania, niż procedować to przez demokratyczny parlament. Z resztą ameryka nieraz wspierała dyktatorów w różnych miejscach świata.
@miki4ever: Nieważne kto by rządził w Polsce czy w USA, polityka będzie podobna, za PO też było podobnie. Polska jest skazana na USA, a USA na Polskę, póki Rosja fika. Inaczej się po prostu nie da prowadzić polityki, stąd tyle wizyt prezydentów USA w ciągu ostatnich 10 lat, gdzie wcześniej nie było ich praktycznie wcale.
Zdecydowanie łatwiej jest przekonać jednego naczelnika, który potem wymusi dane rozwiązania, niż procedować to przez demokratyczny parlament.

@TenTypZez: To jest dosłowny powód dlaczego w wielu częściach świata panuje #!$%@?, niby pomaga się np. Afryce ale to są grosze w porównaniu do tego ile zarabiają na tym koncerny (dostęp do złóż) lub korzyści/wpływy uzyskane przez państwa trzecie.
@miki4ever: Żaden europejski kraj nie ma technologii budowy bloków jądrowych IV generacji, a takie chciał rząd PO w naszej elektrowni. Do wyboru były wtedy USA, Korea i Japonia, bo z Chin ani Rosji to raczej byśmy nie kupili. Z resztą teraz wybór jest dokładnie taki sam. Co do śmigłowców, to była to bardziej polityczna zemsta na francuzach niż jakaś przemyślana strategia.
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@miki4ever: ale sério myślisz, że polityka zagraniczna USA się zmieni dlatego, że prezydentem jest Biden? Widziałem kilka twoich wpisów i jesteś stonowany w swoich wypowiedziach. Podam Ci przykład robienia polityki. Israel, wybory. Binjamin Netanjahu mówi, że Polacy wyssali antysemityzm z mlekiem matki. Po wyborach nagle okazuje się, że nie to miał na myśli. Tak samo będzie z Joe. Mówi do swoich wyborców. Musi ich zmobilizować. To ja jestem obrońcą demokracji! Polska
@RexxarHell: Polityka zagraniczna sie zmieni, spodziewam sie innego dialogu z Unia Europejska, a zwlaszcza z Chinami. Sam robie kontrakty z tym krajem i sa to glownie firmy-corki tych z USA, wszystkie strony nie moga sie doczekac az troche bedzie lepsza atmosfera na robienie biznesu miedzy tymi krajami. Obstawiam tez powrotu do nacisku na "zielona" polityke. Co do wazniejszych rzeczy to malo co sie zmieni, to nie jest jakas wielka tajemnica jak
  • 0
@miki4ever: zgadzam się z Tobą ze wszystkimi oprócz dialogu z Chinami. Wątpię by USA nawet za Biden'a rozluźniło politykę z Chinami. Może to być zagrywka dla wyborców, to znaczy chwiliwy dialog by później znaleźć casus belli do wojny handlowej. Jeszcze teraz USA ma swoje przewagi, które może wykorzystać a czas gra na ich niekorzyść. Ci do EU, myślę, że będzie próba zjednania sobie Niemców i Francuzów. Niestety nam, Polakom się oberwie
@RexxarHell: Z Chinami to tez troche moje myslenie zyczeniowe, mocno by mi to ulatwilo zycie, ale biznes w USA oczekuje takiego rozwiazania, ta zimna wojna nie jest nikomu na reke. Na gorze moga sie klocic, ale mogliby troche poluzowac ograniczenia biznesowe, np. kwestie przetrzymywania kontenerowcow w portach.

Co do PiSu to sie nie zgodze, tzn. sa fatalni, ale Orban pokazuje, ze da sie prowadzic tego typu polityke i utrzymywac dobre kontakty
  • 0
@miki4ever: Nie wiem dlaczego się ze mną nie zgodziłeś bo dokładnie to miałem na myśli. Może źle sformułowałem swoje myśli. Pisząc, że zgadzam się z ogólnym założeniem polityki zagranicznej PiSu. Czyli gra pod polskie interesy a nie opieranie się na hegemonii Niemiec w EU jak chcą ich przeciwnicy. To wykonanie tej polityki jest fatalne, a przykład już podałeś.