Wpis z mikrobloga

#gory #turystyka #trekking
Poszukiwany Softshell i pośrednia warstwa ocieplająca w normalnej cenie. Przeglądając internet skalnik i 8a polega głównie jakieś arcteryxy i rab za 700 złotych ( ͡° ͜ʖ ͡°) Można coś w jakimś rozsądnym budżecie znaleźć? Warstwa przeciwdeszczowa nie istotna, bo w plecaku leży ponczo
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Rouksa: Używam softshell Borealis i daje radę dopóki mocno nie wieje przy niższych temp, wtedy już ubieram hardshell z gore. Ale w lecie i okresie przejściowym jak jest cieplej to spokojnie wystarcza, zwłaszcza jak masz pod spodem jakiś polar. Ogólnie jest to model polecany do aktywności, więc dopóki się ruszasz to jest ok.
  • Odpowiedz
@lewe_konto: mam coś takiego ale nie wiem co to jest, chyba hardshell. Albo soft xD Membrana Gore Też XCR na metce napisane Salewa Bentos mount G1 X 1X Jacket. Kurtka ma z 10 lat, wytrzymuję 3h ulewę, nie pocę się w niej. Także zanim kupię kurtkę zobaczę jak ta się będzie sprawować. Pierw chciałbym kupić jakiś midlayer. Na necie polecają zamiast polarów jakieś bluzy z stretchu, ale ciężko się w
Rouksa - @lewe_konto: mam coś takiego ale nie wiem co to jest, chyba hardshell. Albo ...

źródło: comment_1603984636OfaYIJIMLNOOc5Naj1rahW.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Rouksa: Z mojego doświadczenia powiem że nie warto od razu kupować bluz po 300 zł i więcej tylko dlatego że są polecane. Sam np. stwierdziłem po jakimś czasie że nie lubię bluz z kapturem i jedną taką bluzę ze stretchu sprzedałem. Na początek kup sobie tani polar z decathlonu i jakaś bluzę termo, tutaj już można dopłacić np. do Brubecka. Do tego odpowiednia do warunków kurtka i taki zestawik daje
  • Odpowiedz
@lewe_konto: Bieliznę termo akurat mam, bo jeżdżę na rowerze w takich temperaturach ( ͡° ͜ʖ ͡°) Mam taki stary polar z Hi-Teca i w taki zestaw byłem ubrany na wschód słońca w listopadzie na Pilsku (-1) do 2 stopni. Problem był w tym, że polar nie chciał oddychać i był za gruby, więc go rozpinałem. Dlatego szukam jakiegoś złotego środka w tej środkowej warstwie ( ͡
  • Odpowiedz
@Rouksa: Inna warstwę bierzesz na 12 stopni, a inną na 2 stopnie. Nie ma zlotwgo środka.
Długa termo podstawa, a potem jakiś polar/bluza cienka do biegania z Deca.

Ja np. Dostałem z 2 lata temu coś takiego z puchem: https://www.jack-wolfskin.pl/crossing-peak-jkt-m/1708911-1350002.html

No sam za to 6 stowek w życiu bym nie dał xD a szału na szlaku nie robi, dociepla tam gdzie mi jest gorąco, a w całe ręce mi pizga (akurat mam na
  • Odpowiedz
@booolooo: Bardziej chodziło mi o to czy przy 12 stopniach wystarczyłaby taka kurtką + termoaktywna sama, i czy przy 2 wystarczyła by ta sama kurtka i dodatkowa warstwa w postaci jakiegoś polara ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Rouksa: Przy 12 stopniach to mi wystarcza sama termoaktywna jak nie wieje za mocno ¯\_(ツ)_/¯

Ja tam kilka(naście) razy w górach zmarzłem lub nosiłem za dużo zanim sam znalazłem dla mnie optymalny sposób ubioru.
  • Odpowiedz