Wpis z mikrobloga

Mirki, jak widzicie oferty pracy w SQL? Mam mozliwość podjęcia pracy przy bazie danych średniej firmy handlowej, byłbym odpowiedzialny za tworzenie zestawień i pare innych rzeczy. Muszę się nauczyć SQL'a od zera. Czy jest jakaś "kariera" znając SQL, lub może pod jakimi "tytułami" zawodowymi mogę szukać?
Do tej pory pracowałem jako tester it (junior) i mogę się przerzucić na SQL u innego pracodawcy.

Edit: zapomniałem dodać że praca odbywa się na MS SQL server i typowe handlowe aplikacje z tym powiązane.
#sql #programowanie #pracbaza #bazydanych
  • 5
  • Odpowiedz
@Alfabet:
@modzelem:
pl/sql to rozwiązanie Oracla, op coś pisze o MS SQL, więc może liznął t-sqla, ale równie dobrze kod niedeklaratywny (nie sql) można pisać np. w javie.
@Sibu:
do etl też samo sql nie wystarczy, trzeba będzie znać przynajmniej podstawy jakiegoś programowania/języka skryptowego typu python/vbasic + narzędzie etl + wiedza przynajmniej podstawowa z hurtowni danych. Jeśli chodzi o development hurtowni, to potrzebna jest zaawansowana wiedza z technologią na
  • Odpowiedz
@Alfabet: Na Twoim miejscu spróbowałbym. Nawet jeśli nie wypali, to SQL'a tester powinien znać :-)

Z Twojego opisu wynika jednak, że to bardziej pisanie zapytań niż rozwijanie schematu czy administracja, więc w developerkę dalej nie pójdziesz. Pozostanie Ci szukanie roboty jako analityk i tu warto wiedzieć, że np. w bankach oprócz umiejętności technicznych wymagana jest też często wiedza domenowa (np. ekonomia, produkty bankowe etc.). Sam sobie musisz odpowiedzieć, jaki masz background
  • Odpowiedz