Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 6
@chyba_cos_nieteges: typiaro, szukalas logiki w postepowaniu kosciola to Ci ja wylozylem, prostej sie nie da. Jezeli kosciol uwaza, ze zycie zaczyna sie w momencie polaczenia plemnika i komorki jajowej to niestety ale jednak poswieca sie ich (zyc) kilkanascie, zeby chociaz jedno sie zagniezdzilo w scianie macicy. Gniezdzi sie jedno, o ile w ogole, reszta zaplodnionych idzie w kibel.
skoro więc zależy im na dzietności, to dlaczego nie są w stanie wesprzeć najskuteczniejszego koła ratunkowego dla par mających permanentne problemy z płodnością?

@chyba_cos_nieteges: To jest zupełnie inny temat na inną, długą dyskusję. Nie jestem w staniu tu bronić KK więc nie do mnie to pytanie. Nie zmieniaj tematu i nie uciekaj od faktu, że Twój wpis to chochoł.
@chyba_cos_nieteges: @Mores: @To_ja_moze_pozamiatam: @peszmerd:

jakieś 4, 5 lat temu, na tablicy ogłoszeń na ścianie kościoła Mariackiego na Rynku Głównym w Krakowie wisiał plakat z comiesięcznymi publicznymi wykładami rasisty homofoba Jędraszewskiego na cały ówczesny rok

tematem jednego z wykładów na któryś miesiąc było coś w stylu: "Czy osoba zrodzona z in vitro ma w ogóle godność istoty ludzkiej"

#!$%@? faszysta
jakieś 4, 5 lat temu

@spere: To zabawne, że arcybiskup łódzki wieszał swoje wykłady w Krakowie. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

tematem jednego z wykładów na któryś miesiąc było coś w stylu: "Czy osoba zrodzona z in vitro ma w ogóle godność istoty ludzkiej"

To do czego nawiązujesz, to być może "Dialogi w katedrze", w łódzkiej katedrze, gdzie w 2016 roku miało miejsce spotkanie zatytułowane, uwaga, uwaga, Kościół
arcybiskup łódzki wieszał swoje wykłady w Krakowie.

@ZygmnuntIgthorn: Jędraszewski jest metropolitą krakowskim od 4 lat

Wtedy w 2019 roku miało miejsce spotkanie,

to na pewno było długo przed październikiem 2019, bo lata temu bym nie pomyślał o zrobieniu zdjęcia na tag #bekazkatoli, a rok temu już bym zrobił
Logika religijnych fanatyków: chore dziecko poczęte naturalnie jest zajebiste, ale zupełnie zdrowe z in vitro już nie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Priya: tak, bo chociaż jeden prawak rozumie dlaczego ludzie wyszli na ulicę xD Problem niezrozumienia dotyczy wszystkich, jakby się rozumieli to by się nie kłócili. A do tego niezrozumienia prowadzi radykalizacja i polityczne podjudzanie w skrajne strony. To co się teraz dzieje, czyli skakanie sobie do
Zapłodnienie in-vitro jest złe, bo jest rodzajem zapłodnienia, czyli zmuszania do zaistnienia istoty bez jego/jej/[neoprzyimek] wiedzy i zgody.

Podobnie potępiać należy zapłodnienie in-vivo, klonowanie, badania nad sztuczną inteligencją, eksperymenty genetyczne, kolonizację kosmosu, nekromancję oraz alchemię.
Jędraszewski jest metropolitą krakowskim od 4 lat

@spere: Od niecałych 4, pisałeś o 4-5. Ingres Jędraszewskiego to koniec stycznia 2017.
Tak, wiem, czepiam się szczegółów.

to na pewno było długo przed październikiem 2019

@spere: Co prawda nie udało mi się niestety znaleźć listy wykładów z 2017 roku, ale nawet biorąc pod uwagę retorykę Jędraszewskiego i jego mówienie o "tęczowej zarazie", to prawdopodobieństwo, że taki właśnie był temat jego wykład o
@Z151:

ż wiele lat temu zaplanowane i moim zdaniem tak było

Ten temat był od dawna trzymany na czarną godzinę jakby PiSowi się paliło pod nogami. Nagle we wszystkich mediach temat covid, lockdownu i krachu gospodarczego zszedł na drugi plan. Trochę faktów:
-W 2018 r. w polskich szpitalach przeprowadzono 1076 aborcji (legalnie)
https://parenting.pl/aborcja-w-polsce-dane-ministerstwa-zdrowia-statystyki-z-lat-2017-2018
-Według Federy(Federacja na Rzecz Kobiet i Planowania Rodziny) w Polsce rocznie wykonuje się ponad 100 tys. zabiegów przerwania
@spere: Akurat zdanie autora artykułu, który użyje wszystkich możliwości żeby artykuł budził kontrowersje mało mnie interesuje. W tym tekście nie ma żadnych konkretów więc ja również nieoficjalnie stwierdzam że jest to wymyślone i traktuję to jak wypowiedzi ekspertów z TVP. PiS ma najwięcej (procentowo) twardego elektoratu, którego i tak nie straci.
@Konradoslawomiroslaw: rzecz w tym, że do części ludzi chyba nie do końca dociera co się tak naprawdę stało w Polsce od 3 dni

Dzięki głupiemu ruchowi Kaczyńskiego, bo tak naprawdę to on zdecydował, Polacy pierwszy raz w historii na taką skalę odważyli się wyrazić głośny sprzeciw wobec wielowiekowego autorytetu który miał przeogromny wpływ na losy kraju przez setki lat

Takim momentem w Irlandii, drugim obok Polski tak dewocyjnym kraju jaki pozostał
@Konradoslawomiroslaw: zgadzam się, ale wpisuje się to też moim zdaniem w politykę skłócenia narodu, co miłościwie nam rządzący świetnie potrafią wykorzystywać do swoich celów. A my, chcąc nie chcąc, musimy w to zagrać. Im bardziej ludzie skaczą sobie do gardeł tym lepiej rząd na tym wychodzi - łatwiej manipulować, łatwiej zwalać winę i przepychać niewygodne ustawy. Ten proces trwa od dawna, podsycany zresztą przez obie strony (mam na myśli opozycję).

@
Zwolennicy aborcji wcale nie są zwolennikami aborcji, to jest straszne kłamstwo

@Z151: aha ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A tak na serio to jest to kwestia tylko i wyłącznie etyki i tego w w oparciu o jaki system norm moralnych ma być oparte prawo w państwie. Nikt nie mówi, że zwolennicy aborcji chcą 4fun abortowac ale ze państwo nie powinno sankcjonować niemoralnego prawa
@Priya: jak to nikt tak nie mówi? Prawica tak mówi, ale jeśli nazywasz tych ludzi nikim to nie będę oponował ( ͡° ͜ʖ ͡°) "chcą mordować/zabijać dzieci". Nikt nie chce, ale czasem w pewnych przypadkach musi. Ale to już prawaków nie interesuje.