Wpis z mikrobloga

Mirki, mam takie głupie pytanie. Dzisiaj rano miałem przebłysk w stylu "powinienem kupić łódź" :D

No więc wpadł mi w oko domek, 80 m2. W zasadzie ciężko to nazwać domem bo to wiejska drewniana chata do generalnego remontu. Zakładam że w grę wchodzi wymiana okien, ocieplenie, uszczelnienie dachu, wymiana stropu, burzenie ścian, wymiana elektryki, walka z wilgocią i cala reszta o jaką można podejrzewać wiejskie chaty sprzed 100 lat :)

No i kluczowe głupie pytanie - jakich rzędów hajsu trzeba założyć na odremontowanie takiego czegoś? Nie chodzi mi o wykończenie wnętrz, tylko właśnie pracę takie jak napisalem wyżej.

Zdjęcie czysto podglądowe, z neta, bo nie mam realneogo

#budowadomu #remontujzwykopem #budowlanka #domza150tysiecy #dom #deweloperka

Jak źle tagi to sorry
Aerwin - Mirki, mam takie głupie pytanie. Dzisiaj rano miałem przebłysk w stylu "powi...

źródło: comment_16035473997vB2KgUsNG0JdfI7bImgZW.jpg

Pobierz
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JohnMaxwell: bo po pierwsze zakładam że jest w stanie rudery i trzeba tam zrobić dosłownie wszystko. Dwa, zawsze to mniej zachodu z papierami bo przecież remontuje stary a nie buduję nowy :D
  • Odpowiedz
@Aerwin: kupiliśmy z mężem właśnie taki stary, stuletni domek ale w dobrej kondycji. Remontujemy od 6 lat, bardzo powoli i akurat to na co bieżąca gotówka pozwoli. O ile masz ściany bez grzyba, porządne podłogi i w miarę jeszcze szczelny dach- to koszty nie będą zatrważające. Ale trzeba uczciwie przyznać, że trafiliśmy już na dom z nowymi oknami i drzwiami.
  • Odpowiedz
@Rafalski45: w punkt. Nie da się niestety oszacować bez wizji i koniecznych odkrywek. Dopiero po tym można ocenić w jakiej kondycji jest budynek i szacowac koszty a i tak pewnie coś w trakcie wyjdzie. Takie niestety są uroki remontów.
  • Odpowiedz
@Aerwin: kolego więcej niż budowa od podstaw bo czego nie ruszyć będzie się sypać. Wiem bo sam remontowałem dom z 1970 tylko murowany. Teraz zrobił bym to inaczej bo ja musiałem mieszkać i remontować a to najgorsze co może być. Rozebrał bym to wzmocnił fundamenty zrobił nośne i działowe według widzi mi się. Odpadają Plany pozwolenia i przyłącza wiec jakaś oszczędność jest. Do tego jak chcesz palić drzewem na trochę
  • Odpowiedz