Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
Witam,
Mam następujący problem ze sterownikiem plc Mitsubishi FX2N-32MR-DS. Mianowicie po wymianie sterownika na nowy (używany) ( ͡º ͜ʖ͡º) nie działa poprawnie komunikacja z panelem sterującym poprzez port RS232 wpinany jako osobny moduł do plc.
Po wgraniu programu do plc pozostawionego na dłuższy czas bez baterii podtrzymującej i zasilania. Następnie uruchomieniu wgranego programu wszystko jest ok panel sterowania komunikuje się z plc.
Natomiast po wyłączeniu zasilania i ponownym włączeniu. Panel sterowania wysyła zapytania do plc po rs'ie natomiast plc nie odpowiada.
Nie mogę ustalić w czym leży problem początkowo myślałem że coś nie łączy i raz się komunikuje, a raz nie. Ponowne wgranie programu nie pomaga. Dopiero jeśli wgram program na nowo po dłuższym pozostawieniu plc bez zasilania i baterii wszystko jest ok do ponownego włączenia zasilania. ¯\_(ツ)_/¯

#automatyka #plc #mitsubishi
KristoFuller - Witam, 
Mam następujący problem ze sterownikiem plc Mitsubishi FX2N-32...

źródło: comment_1603110582TjV6N4WdQ8JSr2KlKY5u0n.jpg

Pobierz
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@KristoFuller nie wiem dokładnie jak jest w Mitsubishi ale może być tak, że po zaniku zerują się Tobie zmienne odpowiedzialne za komunikację, inicjalizujesz je wgraniem wszystkiego jak sterownik jest czysty. Zakładam, że jakbyś wgrał pełną aplikacje config + software to wtedy ruszy
  • Odpowiedz
  • 0
@automatykwformie: Generalnie wgrywam za każdym razem wszystko czyli program oraz parametry plc. Sam próbuję rozszyfrować jak komunikacja się odbywa ale nie ma konkretnych instrukcji do komunikacji. Z tego co gdzieś tam wyczytałem jest to komunikacja non protocol czy coś podobnego
  • Odpowiedz
  • 1
@automatykwformie: Dobra chyba ogarnąłem (ʘʘ)
W parametrach zmieniłem zakres zatrzaskowych rejestrów danych od 0 do 511 gdzie nominalnie są ustawione w zakresie od 200 do 511.
Miałeś rację po prostu któreś z rejestrów nie były zapisywane, zatrzaskiwane po odłączeniu zasilania ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz