Aktywne Wpisy
Kagernak +62
Do pracy przyszła nowa dziewczyna, nawet spoko, całkiem ładna (wyższa ode mnie xd), ogarnięta, dobrze się z nią gada, tylko gust muzyczny ma c-----y, ale mniejsza z tym. Pracuje u nas dopiero drugi tydzień a dzisiaj tak znikąd do mnie wypaliła czy nie chciałbym z nią wyprowadzać psy ze schroniska. Ja byłem nieźle zdziwiony bo w końcu się znamy niecałe dwa tygodnie a ona już takie coś mi proponuję, ale jej odpowiedziałem
Edyward +121
Mam następujący problem ze sterownikiem plc Mitsubishi FX2N-32MR-DS. Mianowicie po wymianie sterownika na nowy (używany) ( ͡º ͜ʖ͡º) nie działa poprawnie komunikacja z panelem sterującym poprzez port RS232 wpinany jako osobny moduł do plc.
Po wgraniu programu do plc pozostawionego na dłuższy czas bez baterii podtrzymującej i zasilania. Następnie uruchomieniu wgranego programu wszystko jest ok panel sterowania komunikuje się z plc.
Natomiast po wyłączeniu zasilania i ponownym włączeniu. Panel sterowania wysyła zapytania do plc po rs'ie natomiast plc nie odpowiada.
Nie mogę ustalić w czym leży problem początkowo myślałem że coś nie łączy i raz się komunikuje, a raz nie. Ponowne wgranie programu nie pomaga. Dopiero jeśli wgram program na nowo po dłuższym pozostawieniu plc bez zasilania i baterii wszystko jest ok do ponownego włączenia zasilania. ¯\_(ツ)_/¯
#automatyka #plc #mitsubishi
W parametrach zmieniłem zakres zatrzaskowych rejestrów danych od 0 do 511 gdzie nominalnie są ustawione w zakresie od 200 do 511.
Miałeś rację po prostu któreś z rejestrów nie były zapisywane, zatrzaskiwane po odłączeniu zasilania (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)