Wpis z mikrobloga

Cześć wszystkim,
Planujemy wraz z 2 ziomeczkami otworzyć auto-detailing. Myśleliśmy o założeniu spółki, dostaliśmy polecenie do księgowej, która proponuje spółkę z o.o..
Sytuacja wyglada tak, ze jest nas 3, ja JDG,drugi ziomek tez a trzeci będzie rozwiązywał UOP. Generalnie, zarówno mój księgowy jak i kolegi proponuje zwykła spółkę cywilna, a tu baba wylatuje ze spółka zoo, co wydaje mi się grubym tematem, jak na myjnie ( ͡° ͜ʖ ͡°) Chciałbym się Was dopytać może ktoś ma jakieś rady, spostrzeżenia bo nie wiemy co robić #finanse #ekonomia #dzialalnoscgospodarcza #firma #ksiegowosc
  • 26
  • Odpowiedz
@skrzypsonek:
kochajmy sie jak bracia...

cywilna - kazdy odpowiada calym swoim majatkiem. jeden wspolnik moze zaciagnac zobowiazania... rachunek spolki moze zostac zajety przez komornika na poczet dlugow jednego ze wspolnikow... mam kontynuowac?

zoo - odpowiedzialnosc wspolnikow do wysokosci wniesionych udzialow. odpowiedzialnosc spolki - do wartosci
  • Odpowiedz
@skrzypsonek: spółka zoo to żaden gruby temat, jest dobra na poczatek d.g. Gdy masz nie pewne zyski bo nie musisz płacić zusu. W cywlnej już zus placisz, ale jak macie d.g. To dodatkowej zdrowotnej nie odczujecie. Tylko ten trzeci zabuli 1350. Ogólnie sp zoo jest dla mało zarabiających. I księgowo taniej niż 3 j.d.g.
  • Odpowiedz
@taju: mocne zdanie o księgowych, ale powiedz mi czym się różni odpowiedzialność członka zarządu od takiej która ma wspólnik spółki cywilnej? Jedynie torche dłuższym czasem ekzekucji.
  • Odpowiedz
A czy ktoś wie czy mając jeszcze ulgę w ZUS, wchodząc w jakaś spółkę to będę płacić ZUS z ulga + zdrowotne czy od razu wtedy wrzucają mnie na pełny ZUS
  • Odpowiedz
@skrzypsonek: to jest pytanie jak bardzo ufasz swoim znajomym. Może faktycznie dla ciebie będzie to dobre rozwiązanie. Po prostu chodzi o to, że cywilna to taki wieloosobowy JDG - jak coś pójdzie nie tak to wszyscy odpowiadacie swoim majątkiem. Ale za to nie płacisz CITu.

Jeśli macie swój własny lokal i biznes jest dosyć pewny to cywilna może być dobra na początek. Jeśli jednak są jakieś poważniejsze ryzyka to z
  • Odpowiedz
@skrzypsonek: nie płacimy zus z tyt prowadzonj spółki, jedynie gdy zaczniemy otrzymywać z niej wynagrodzenie. Ale na to też są sposoby.
Ilość osób które prowadzi sp zoo wzrosla ogromnie w ostatnim czasie, dla większości księgowych to banał.
  • Odpowiedz
mocne zdanie o księgowych,

@rejend: dobry ksiegowy powinien dobrze doradzic - zus, optymalizacja kosztow itp itd.

jak ktos przy 3 wspolnikach poleca zwykla spolke, to cos nie bardzo chyba ma ochote pracowac. Ile w tej chwili wynosi ZUS? 1300? 1400? Goscie startuja z biznesem i na dzien dobry kosztuje ich to 4000 miesiecznie, a jeszcze ani grosza nie zarobili. Super. Jasne, pelna ksiegowosc bedzie wiecej kosztowac, niz uproszczona, ale nie 4k/miesiac.
Ponadto, gdyby troche nad tym posiedziec, to moze sie okazac, ze jeszcze lepszym pomyslem moze byc spolka komandytowa (ktora nie placi CIT) wraz ze spolka zoo
  • Odpowiedz
@taju: wniosek jest jeden i często znajduje tutaj potwierdzenie, księgowy to nie doradca. Inaczej nie byłoby tutaj tyle nowych wątków. Trzeba to uszanować. Lepiej miec dobrego księgowego na lata i czasem zapłacić doradcy, niż mieć doradcę który źle będzie wykonywał pracę księgowego. Znam takie przypadki.
  • Odpowiedz
księgowy to nie doradca.

@rejend: to inaczej, niz tu, we francji. Chcac zalozyc dzialalnosc ide do ksiegowego/biura rachunkowego i on ma mi doradzic: jaka forma dzialalnosci, jaka opodatkowania, itp. itd.

niż mieć doradcę który źle będzie wykonywał pracę księgowego.

Tu sie zgadzam w 10000%.
  • Odpowiedz
@skrzypsonek W przypadku spółki cywilnej jeżeli cokolwiek pójdzie nie tak i Wasza spółka cywilna ma zapłacić 150k kary to komornik dowolnie ściąga z kogo mu wygodnie a Wy się potem macie liczyć między sobą a nie tak że każdemu zabiera po 50k. Czyli jak będziesz np zbierał na mieszkanie to ściągnie Ci z konta bo tak najprościej a z tamtymi się sądź, chociaż pewnie już dawno wszystko będą mieli na żonę.
  • Odpowiedz
@taju: nie każda osoba w biurze rachunkowym umie doradzić, ale w żaden sposób to jej nie dyskredytuje. Tak jak w szpitalu nie każda osoba jest chirurgiem.
  • Odpowiedz