Cześć wszystkim, Planujemy wraz z 2 ziomeczkami otworzyć auto-detailing. Myśleliśmy o założeniu spółki, dostaliśmy polecenie do księgowej, która proponuje spółkę z o.o.. Sytuacja wyglada tak, ze jest nas 3, ja JDG,drugi ziomek tez a trzeci będzie rozwiązywał UOP. Generalnie, zarówno mój księgowy jak i kolegi proponuje zwykła spółkę cywilna, a tu baba wylatuje ze spółka zoo, co wydaje mi się grubym tematem, jak na myjnie ( ͡°͜ʖ͡°) Chciałbym się Was dopytać może ktoś ma jakieś rady, spostrzeżenia bo nie wiemy co robić #finanse #ekonomia #dzialalnoscgospodarcza #firma #ksiegowosc
cywilna - kazdy odpowiada calym swoim majatkiem. jeden wspolnik moze zaciagnac zobowiazania... rachunek spolki moze zostac zajety przez komornika na poczet dlugow jednego ze wspolnikow... mam kontynuowac?
zoo - odpowiedzialnosc wspolnikow do wysokosci wniesionych udzialow. odpowiedzialnosc spolki - do wartosci
@skrzypsonek: spółka zoo to żaden gruby temat, jest dobra na poczatek d.g. Gdy masz nie pewne zyski bo nie musisz płacić zusu. W cywlnej już zus placisz, ale jak macie d.g. To dodatkowej zdrowotnej nie odczujecie. Tylko ten trzeci zabuli 1350. Ogólnie sp zoo jest dla mało zarabiających. I księgowo taniej niż 3 j.d.g.
@taju: mocne zdanie o księgowych, ale powiedz mi czym się różni odpowiedzialność członka zarządu od takiej która ma wspólnik spółki cywilnej? Jedynie torche dłuższym czasem ekzekucji.
A czy ktoś wie czy mając jeszcze ulgę w ZUS, wchodząc w jakaś spółkę to będę płacić ZUS z ulga + zdrowotne czy od razu wtedy wrzucają mnie na pełny ZUS
@skrzypsonek: to jest pytanie jak bardzo ufasz swoim znajomym. Może faktycznie dla ciebie będzie to dobre rozwiązanie. Po prostu chodzi o to, że cywilna to taki wieloosobowy JDG - jak coś pójdzie nie tak to wszyscy odpowiadacie swoim majątkiem. Ale za to nie płacisz CITu.
Jeśli macie swój własny lokal i biznes jest dosyć pewny to cywilna może być dobra na początek. Jeśli jednak są jakieś poważniejsze ryzyka to z
@skrzypsonek: nie płacimy zus z tyt prowadzonj spółki, jedynie gdy zaczniemy otrzymywać z niej wynagrodzenie. Ale na to też są sposoby. Ilość osób które prowadzi sp zoo wzrosla ogromnie w ostatnim czasie, dla większości księgowych to banał.
@rejend: dobry ksiegowy powinien dobrze doradzic - zus, optymalizacja kosztow itp itd.
jak ktos przy 3 wspolnikach poleca zwykla spolke, to cos nie bardzo chyba ma ochote pracowac. Ile w tej chwili wynosi ZUS? 1300? 1400? Goscie startuja z biznesem i na dzien dobry kosztuje ich to 4000 miesiecznie, a jeszcze ani grosza nie zarobili. Super. Jasne, pelna ksiegowosc bedzie wiecej kosztowac, niz uproszczona, ale nie 4k/miesiac. Ponadto, gdyby troche nad tym posiedziec, to moze sie okazac, ze jeszcze lepszym pomyslem moze byc spolka komandytowa (ktora nie placi CIT) wraz ze spolka zoo
@taju: wniosek jest jeden i często znajduje tutaj potwierdzenie, księgowy to nie doradca. Inaczej nie byłoby tutaj tyle nowych wątków. Trzeba to uszanować. Lepiej miec dobrego księgowego na lata i czasem zapłacić doradcy, niż mieć doradcę który źle będzie wykonywał pracę księgowego. Znam takie przypadki.
@rejend: to inaczej, niz tu, we francji. Chcac zalozyc dzialalnosc ide do ksiegowego/biura rachunkowego i on ma mi doradzic: jaka forma dzialalnosci, jaka opodatkowania, itp. itd.
niż mieć doradcę który źle będzie wykonywał pracę księgowego.
@skrzypsonek W przypadku spółki cywilnej jeżeli cokolwiek pójdzie nie tak i Wasza spółka cywilna ma zapłacić 150k kary to komornik dowolnie ściąga z kogo mu wygodnie a Wy się potem macie liczyć między sobą a nie tak że każdemu zabiera po 50k. Czyli jak będziesz np zbierał na mieszkanie to ściągnie Ci z konta bo tak najprościej a z tamtymi się sądź, chociaż pewnie już dawno wszystko będą mieli na żonę.
@taju: nie każda osoba w biurze rachunkowym umie doradzić, ale w żaden sposób to jej nie dyskredytuje. Tak jak w szpitalu nie każda osoba jest chirurgiem.
Ponadto, gdyby troche nad tym posiedziec, to moze sie okazac, ze jeszcze lepszym pomyslem moze byc spolka komandytowa (ktora nie placi CIT) wraz ze spolka zoo jako komplementariuszem.*
@taju: Akurat w aktualnym stanie zakładanie spółki komandytowej nie jest najmądrzejszym rozwiązaniem.
Planujemy wraz z 2 ziomeczkami otworzyć auto-detailing. Myśleliśmy o założeniu spółki, dostaliśmy polecenie do księgowej, która proponuje spółkę z o.o..
Sytuacja wyglada tak, ze jest nas 3, ja JDG,drugi ziomek tez a trzeci będzie rozwiązywał UOP. Generalnie, zarówno mój księgowy jak i kolegi proponuje zwykła spółkę cywilna, a tu baba wylatuje ze spółka zoo, co wydaje mi się grubym tematem, jak na myjnie ( ͡° ͜ʖ ͡°) Chciałbym się Was dopytać może ktoś ma jakieś rady, spostrzeżenia bo nie wiemy co robić #finanse #ekonomia #dzialalnoscgospodarcza #firma #ksiegowosc
kochajmy sie jak bracia...
cywilna - kazdy odpowiada calym swoim majatkiem. jeden wspolnik moze zaciagnac zobowiazania... rachunek spolki moze zostac zajety przez komornika na poczet dlugow jednego ze wspolnikow... mam kontynuowac?
zoo - odpowiedzialnosc wspolnikow do wysokosci wniesionych udzialow. odpowiedzialnosc spolki - do wartosci
Komentarz usunięty przez autora
choc z tego, co slysze o polsce, to w sumie...
Komentarz usunięty przez autora
Jeśli macie swój własny lokal i biznes jest dosyć pewny to cywilna może być dobra na początek. Jeśli jednak są jakieś poważniejsze ryzyka to z
Ilość osób które prowadzi sp zoo wzrosla ogromnie w ostatnim czasie, dla większości księgowych to banał.
@rejend: dobry ksiegowy powinien dobrze doradzic - zus, optymalizacja kosztow itp itd.
jak ktos przy 3 wspolnikach poleca zwykla spolke, to cos nie bardzo chyba ma ochote pracowac. Ile w tej chwili wynosi ZUS? 1300? 1400? Goscie startuja z biznesem i na dzien dobry kosztuje ich to 4000 miesiecznie, a jeszcze ani grosza nie zarobili. Super. Jasne, pelna ksiegowosc bedzie wiecej kosztowac, niz uproszczona, ale nie 4k/miesiac.
Ponadto, gdyby troche nad tym posiedziec, to moze sie okazac, ze jeszcze lepszym pomyslem moze byc spolka komandytowa (ktora nie placi CIT) wraz ze spolka zoo
@rejend: to inaczej, niz tu, we francji. Chcac zalozyc dzialalnosc ide do ksiegowego/biura rachunkowego i on ma mi doradzic: jaka forma dzialalnosci, jaka opodatkowania, itp. itd.
Tu sie zgadzam w 10000%.
@taju: Akurat w aktualnym stanie zakładanie spółki komandytowej nie jest najmądrzejszym rozwiązaniem.