Wpis z mikrobloga

Ależ mi fantastycznie lekkie ciasto wyszło. 88h z czego łącznie 12-13h TO, reszta TK około 4 stopnie.
Caputo Pizzeria.

Styl Classica i nawet udało się, ale nie wyłapałem bombelka z prawej strony :D
Kurki, papryczka chilli, czerwona cebula, mozzarella, Mutta passata.

Wypiek w Effeuno 134h, 375 stopni góra i dół, około 130s.

#pizza #bojowkapiekarska #gastronomia
Pobierz GastroAndrzej - Ależ mi fantastycznie lekkie ciasto wyszło. 88h z czego łącznie 12-13...
źródło: comment_1603027431DLhiqD9mjYBd3IqDdAecrf.jpg
  • 25
@GastroAndrzej: Hej, tez mam Caputto pizzeria i robilem z kalkulatora Pizzy i wyszło jak zwykle. Może nie mam Effuno ale kamień i piekarnik 300C. Masz może jakiś gotowy przepis z ilościami wody?? Jaka hydratacje do tej maki przyjąłeś
@stanley88: po 24h? Coś jest nie tak. Nie jestem aż takim ekspertem, ale miałem tak i ciasto padło w 100%, po prostu nic się z nim zrobić nie dało.
Jaką masz temperaturę w lodówce?

Wygląda jakbyś miał 26 stopni w domu a w lodówce 10 i za bardzo pracowały drożdże.
lodowce nie wiem ile

@stanley88: i tutaj chyba jest problem. Ja jak zaczynałem początki z pizzą to w lodówce miałem try eco czyli 10-14 stopni. Potem zmieniłem na 8 i dale było za dużo, dopiero 4 stopnie pozwalają na wstrzymanie pracy drożdży i dojrzewanie ciasta. Pamiętaj, że otworzenie lodówki nawet na chwilę powoduje wzrost temperatury.
@stanley88: te takie z saszetki instant? One są bardzo mocne, przyjmuje się, że 3 krotnie. Czyli 1 gram świeżych=3 gramy instant.
Jak Ci się sypnęło 0,5g to tak jakbyś dał 1,5g świeżych, a przecież miałeś dać tylko 0,11g XD

: Tylko jak zmierzyć temp w lodowce jak mam tam tylko skale 1-5

@stanley88: albo instrukcja lodówki jak odczytasz z tabliczki znamionowej model albo pirometr za 100zł z allegro lub 60zł
@GastroAndrzej: drożdże instant wiem jak działają ale myslalem ze różnica 0,1 0,5g to aż tak nie wpłynie na wyrastania ciasta, co może na smak tylko. No i mam włoskie z puszki a nie z saszetki, ale instant. Instrukcja lodówki nie mówi nic a tabliczki nie mam bo w zabudowie lodówka. Zaraz spróbuje jeszcze raz a mniejsza ilością drożdży i lodówkę dałem już ma max chłodzenie
Pobierz stanley88 - @GastroAndrzej: drożdże instant wiem jak działają ale myslalem ze różnica...
źródło: comment_1603134807BO8KDZtr0yXzX1Mqj18kgw.jpg