Wpis z mikrobloga

do #php do takich mniejszych serwisów to slim albo #laravel? Bo #symfony wydaje się armatą na komara, czy się myle?
Coś w rodzaju prostego admina, kilka dashboardow, ze dwa crudy i tyle. Dawno we frameworkach nie siedzialem, sa tu jacys eksperci?
  • 10
  • Odpowiedz
@Przepoczwarzenie: no zdefiniowałem - ze dwa crudy, pare statystyk. Coś jak facebook, prosta apka ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A na serio to coś w stylu:
- wprowadzenie pare danych
- wyswietlenie wprowadzonych danych na rozne sposoby
zaden rocket science
  • Odpowiedz
@kefas_safek: Mylisz się że Symfony to armata na komara.
Symfony z micro kernelem używa się do apek ze 100 liniami kodu. (I nie jest „wolniejsze” od konkurencji wspomnianej) A co dopiero admin i Dashboardy.
Poza tym można korzystać z pojedynczych componentów.
  • Odpowiedz
@kefas_safek: Prędzej Symfony, niż Laravel. Wyjaśnienie masz od @dodo_, pod czym się podpisuję.

Co do Slima, to jest spoko i go nawet używam produkcyjnie, ale to microframework. Oznacza to, że out of the box nie masz w nim absolutnie nic. Będziesz musiał wszystko sobie "ręcznie" dorzucać.

CRUDy i dashboardy może nie wydają się być czymś specjalnie skomplikowanym, ale to od strony biznesowej. Od strony technicznej będziesz raczej korzystać z większości
  • Odpowiedz
@kefas_safek: symfony to raczej nie będzie armata na komara, w laravel masz tone rzeczy na start z których nie będziesz korzystać, a w symfony sobie co najwyżej doinstalujesz...plus jak będziesz robić proste rzeczy to dużo dostaniesz "wygenerowanych" gotowców
  • Odpowiedz
@kefas_safek: slim-a nie bierz do tego, bo to jest taki mikroframework i będziesz się trochę pocił żeby napisać w tym cruda z dashboardem i logowaniem. Wiem, bo robiłem ostatnio na slimie taki właśnie mikro serwis do serwowania ikon i trochę było z tym zabawy, a poza tym to musiałem w wielu wtyczek korzystać, w komplecie nie ma w zasadzie nic, musiałem dodać twig, logowanie, doctrine, dotenv, debug itd. Osobiście nie użył
  • Odpowiedz