Wpis z mikrobloga

Kiedyś byłem hejterem #apple bo jak można przepłacać za tak drogie gówno, teraz siedzę grubo w ekosystemie, ba jestem "grubym frajerem" bo mam #ipad #iphone #macbook #applewatch do tego #airpods xD

Dlaczego przemigrowałem?

Wszystko zaczęło się od #macbookair ponieważ potrzebowałem jakiegoś kompa do programowania #python #nodejs #android a #linux bardzo mnie zawiódł. Lubię dopracowane rzeczy a niestety linuch był/jest bardzo niedopracowanym systemem -> próbowałem debianów, ubuntu, archów. Ale zawsze były jakieś problemy albo coś się wywalało po dłuższej pracy. Nie będę wchodził w szczegóły bo mógłbym o moich perypetiach napisać gruby artykuł. Kupiłem więc air 2015 za 3k do studiów i używałem go przez 3 lata, ale niestety okazał się za wolny do programowania na androidzie więc kupiłem sobie wypasionego thinkpada i postawiłem na nim Debiana. To była katorga. Mnóstwo błędów, myślałem, że mając integre intela będę od nich wolny, cóż to był błąd. Czasami miałem chęć rzucić tym laptopem o ścianę. Wróciłem więc do #windows i mimo bash on windows te programowanie było trochę upośledzone i wolne...

#!$%@?łem się, kupiłem sobie #macbookpro i problemy zniknęły. Mam dobry sprzęt do programowania i mimo licznych wad jak wysoka temperatura pracy i klawiatura motylkowa to komfort pracy jest akceptowalny w końcu. Narzędzia uniksowe działają, brak większych problemów. Po prostu mam narzędzie jak lodówka, działa i tyle. Dlaczego inni producenci nie mogą zrobić przyzwoitego urządzenia się pytam? Większość laptopów to *******

Zawsze byłem team #android #xiaomi po co kupować iPhone skoro Xiaomi lepsze? Kupiłem sobie wcześniej podstawowego ipada, i byłem zadowolony. Proste urządzenie które działa, brak reklam, wszystko #!$%@?. System trochę prosty, ale dla mnie system służy do uruchamiania aplikacji a nie do zmiany ikonek. Miałem coraz bardziej dość androida, zacinanie się, reklamy. Korzystałem z różnych TWSów, ale miałem problem z zacinaniem się dźwięku, rozłączaniem się. Znowu często miałem ochotę rzucić telefonem o ścianę. Powiedziałem sobie #!$%@? kupuje iPhone 11 bo nie chce oleda i nie chce podstawowego SE do tego #airpods . I o #!$%@? to po prostu działa! Mówię o #!$%@? airpodsach przełączanie między urządzeniami bez rozparowywania, nie rozłącza mnie, zasięg jest bardzo dobry, są wygodne. Dźwięk jest mocno przeciętny, ale wygoda użytkowania rekompensuje średni dźwięk. Ja #!$%@?, dlaczego to tak nie działa na #!$%@? androidzie? Sam iPhone jak to iPhone, #!$%@? wszystko bez przycinek, ale bateria średnia.

Zawsze byłem fanem opasek miałem #miband, opaskę od huawei, później stratusa, ale zawsze pragnąłem mieć bardziej #smartwatch chciałem sobie biegać z samym zegarkiem, słuchać podcastów, muzyki etc. Kupiłem więc #oppo watcha, który okazał się całkowitym gównem https://www.wykop.pl/wpis/52265825/zegarek-oppo-w-wersji-41-mm-zwrocony-i-nie-polecam/
Moja ostatnia szansa -> Apple Watch i cóż znowu działa, może opcje treningowe nie są jakieś mega rozbudowane, tak samo śledzenie snu, ale wszystko działa -> zegarek nie zamula, #!$%@?, czas pracy na baterii jest słaby ale akceptowalny i mogę wreszcie komfortowo biegać i słuchać muzyki.

Apple jest może gównem, ale jaka jest alternatywa? Reszta producentów to jest żart jakiś.
  • 31
  • Odpowiedz
kupiłem sobie wypasionego thinkpada i postawiłem na nim Debiana

@x134xvb: Czemu postawiłeś na wypasionym thinkpadzie raczej serwerową dystrybucje? To nie miało prawa działać dobrze. Dał byś tam Fedorę to by chodziło jak rakieta. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
czas pracy na baterii jest słaby ale akceptowalny i mogę wreszcie komfortowo biegać i słuchać muzyki.

@x134xvb: którą wersję masz i co masz na myśli przez słaby czas? Bo się własnie zastanawiam nad zegarkiem
  • Odpowiedz
@Nie_znany: mam najnowszego se bo mi ekg i always on niepotrzebne, wersja 44 mm bo nauczony Oppo Watchem wolę kupować większe wersje -> większa bateria i mniej się grzeją bo więcej miejsca.

Co do baterii to wszystko mam włączone (powiadomienia, gps, wifi, monitoring snu, detekcja mycia rąk) i po 24h mam 60%, to ok czas na smartwatcha ale średni jeśli chodzi o opaski czy takiego stratosa
  • Odpowiedz
@Nie_znany: największy plus to #!$%@? airpodsy, daje play na smartwatchu i mam dźwięk z smartwatcha, daje play na iphonie mam dzwiek z phone'a, daje play na ipadzie i mam dźwięk na ipadzie. czekam na aktualizacje Macbooka do big siura żeby na macu to też działało. komfort jest nie do opisania. z niczego lepszego nie korzystałem
  • Odpowiedz
@Nie_znany: słucham sobie muzyki na iphonie, zostawiam go na biurku, przebieram się, daje play na smartwatchu i idę tylko z nim biegać. to jest flow o którym marzyłem od x lat bo parowanie i rozparowywanie na słuchawkach bluetooth to masakra (dlatego wolałem słuchawki po kablu)
  • Odpowiedz
@x134xvb: to na spokojnie dwa dni na jednym ładowaniu można przekulać. Myślałem, że coś masakrycznie wżera baterię i nie daje rady jednego dnia. To jestem spokojny w takim razie. Właśnie 6 nie ma dla mnie nic wartego uwagi, żeby dopłacać 6 stów do zegarka
  • Odpowiedz
@x134xvb: Odkryles powod dlaczego Apple sie sprzedaje. Wszystko dziala i ma dzialac jak trzeba. Mnie AW nie podpasowal ze wzgledu na hvjowa baterie i wzialem Garmin Instinct ale telefonu innego nie kupie a do programowania Mac albo Thinkpad (dziwne ze yebalo sie cos pod Debianem, bo to czesta kombinacja wsrod devow)
  • Odpowiedz
@azertyazerty:

Thinkpad (dziwne ze yebalo sie cos pod Debianem, bo to czesta kombinacja wsrod devow)

wiem dlatego go wziąłem bo na nim niby wszystko działa, działa ale tylko na starszych jak t450 czy t460. na nowszych jest loteria, ale to wina intela który jak zwykle daje dupy. z drugiej strony co mnie to obchodzi. drugi błąd jaki popełniłem to kupienie wersji z matrycą hdpi, na Linuksie to jest porażka, na
  • Odpowiedz
@azertyazerty: a w pracy korzystałem z tych słynnych certyfikowanych dellów z ubuntu i też gówno. co aktualizacja to raz mi dział Bluetooth a raz nie + plus generalnie zamula całego środowiska ale to wina gnome shella który jest tak dobrze napisany, że muli na każdym sprzęcie a w każdej nowej wersji niby naprawiają wycieki pamięci i optymalizują i gówno to daje.
  • Odpowiedz
@azertyazerty: z resztą mój kolega obok ma t460 z ubuntu 20.04 i widzę jakie ma bugi xD no i generalnie próbuje włożyć kartę pamięci do laptopa i mu nie czyta ofc, mówię mu daj mi to podłącze do przejściówki i działa ofc. to nie jest nawet śmieszne
  • Odpowiedz
@x134xvb: Ja mialem w pracy Retine z 2015 ale dalem Minta bo macowy system chcial ciagle aktualizacji, wiec ostatecznie smigal linux jak zloto. Tylko niektorzy robili na thinkpad + debian (ja nigdy). I dellach nie wiem nic. Nie warto meczyc sie tylko brac to co komfortowe i dziala.

Androidziarze niech maja roota, reklamy czy nagrywanie rozmow.
  • Odpowiedz
@azertyazerty: z tym rootem to tak średnio bym powiedział jak zrootujesz telefon to część aplikacji vod nie działa jak Netflix chociażby. wiem bo miałem roota przez x lat, ostatni telefon próbowałem odrootować i go ucegliłem tak, że ani serwis ani ja nie potrafiliśmy go naprawić i tysiak psu w dupę bo chciałem puszczać netfliksa przez chromecasta na telefonie :)
  • Odpowiedz