Wpis z mikrobloga

Czy są na sali ludzie mieszkający w domach lub mieszkaniach ogrzewanych samodzielnie? Idzie sezon grzewczy i na forach widzę wątki nt. ogrzewania, ale ciężko mi uwierzyć w wartości wypisywane przez ludzi.

Zróbmy ankietę:
1. czym grzejecie
2. jaki to jest koszt za sezon/ roczny
3. jaki metraż
4. ile stopni średnio w pomieszczeniu
5. jaki typ budownictwa (nowe/stare, ocieplenie, itd)

#dom #ogrzewanie #ogrzewaniegazowe #dom #pytanie #pytaniedoeksperta #budujzwykopem
  • 24
  • Odpowiedz
@notoelo: jest tyle warunków mających wpływ na cenę ogrzewania że dyskusja będzie trochę o maśle maślanym.
Prosty przykład: budujemy dwa identyczne domy na wsi w polu i w mieście.
W domu w mieście rachunki będą niższe o nawet 10% za ogrzewanie.
  • Odpowiedz
Dziwią mnie moje rachunki:
1. czym grzejecie - gaz + podłogówka
2. jaki to jest koszt za sezon/ roczny - cały rok 1400 zł razem z CWU dla 2 osób (po rozliczeniu już z licznikami i wyrównaniu)
3. jaki metraż - 100 m2 + garaż z małym grzejnikiem
4. ile stopni średnio w pomieszczeniu - termostat wbity na 21,5 st
5. jaki typ budownictwa (nowe/stare, ocieplenie, itd) - nowe, mocno docieplone
  • Odpowiedz
@Silikon: wiem, że to mogą być całkiem różne wartości, dlatego trochę chciałam przybliżyć ankietą różne warunki. 10% rozumiem różnicy, ale ja mam różnice typu 300% i zaczęłam się zastanawiać ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@notoelo: może miałaś dobrą uczciwą ekipę która przyłożyła się do pracy. + dobrze dobrany kocioł.
Wentylacja mechaniczna potrafi rachunki obniżyć o 20-30%.
Jak dorobisz się dzieci to rachunki roczne podskoczą do 2500zł.
Pozostaje się cieszyć że masz ciepły dom.
  • Odpowiedz
@notoelo:
1. gaz + kominek "od święta", w sypialniach (3) grzejniki, reszta podłogówka
2. za rok 2019 (od stycznia do grudnia) wyszło mi ~2525 PLN ALE w tym jest:
- gotowanie (kuchenka gazowa z palnikiem dużej mocy - wok),
- ogrzewanie,
- ciepła woda z CWU (zbiornik
  • Odpowiedz
Ostatni rok był w sumie rekordowy pod względem wysokości rachunków... zazwyczaj było 20-30% więcej.

1. czym grzejecie - GAZ, poszło 438 m3
2. jaki to jest koszt za sezon/ roczny - 1050 zł (z ciepłą wodą i kuchenką i abonamentem za gaz) - korzysta 1 osoba
3. jaki metraż - 63 m2
4. ile stopni średnio w pomieszczeniu - zimą koło 20*C
5. jaki typ budownictwa (nowe/stare, ocieplenie, itd) - stare/ocieplony, blok
  • Odpowiedz
@notoelo: CWU na 3 osoby, niedługo będzie czwarta. A ponoć tak było "zdrowiej" do spania i żona tak chciała. Drugi raz robiłbym podłogówkę na całości. ;)
  • Odpowiedz
  • 1
dom 130m2, z lat 80. ocieplony styropianem, okna plastikowe.
kocioł na ekogroszek, ale dotychczas pięknie i bezproblemlwo wciagal miał, który kupiłem swego czasu za 350zl/t.

ogrzanie przez całą zimę plis ciepła woda poszło 5 t.
temperatura koło 21-22
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@jarzyn123 ooo, przeliczając to masz podobnie lub nawet lepszy wynik. Jaka temp? Po za sezonem grzewczym ile na damo cwu ci idzie? 2 dorosłych i dziecko?
  • Odpowiedz
@notoelo: Temp - 21.5 na stałe. Ile było samo cwu to nawet nie pamiętam, bo to w zeszłym roku. W tym roku przeskoczyłem na prognozy (taryfa 2.x) bo mało gazu zużywam, więc już zupełnie nie wiem ile wychodzi.
  • Odpowiedz