Przed zakupem samochodu chciałbym sprawdzić jego historię - czy jadąc lub dzwoniąc do ASO są mi w stanie udzielić jakiejkolwiek informacji na temat danego auta? Będą mieli wgląd do aut z zagranicy? #samochody #motoryzacja #pytanie
@mirek_januszy: Trzeba osobiście samochodem przyjechać. :D ALE! możesz spróbować przez telefon, przy odrobinie dobrej woli z ich strony dostaniesz po VIN przynajmniej datę ostatniej wizyty u nich i przebieg z tego dnia...
@mirek_januszy: raczej na "gębę" ani tym bardziej telefonicznie Ci tego nie powiedzą, będą chcieli najpierw zobaczyć jakieś dokumenty tego auta (np. dowód rejestracyjny) z numerem VIN. Tak przynajmniej było jakiś czas temu w ASO Renault i BMW. Jeśli chodzi o te marki to mają w systemie podgląd historii serwisowej z terenu Europy
@emcedwierence: osobiście to nie da rady, chyba że ze sprzedającym do najbliższego aso w okolicy ( ͡°͜ʖ͡°) jednakże wolałbym nie jechać 100 czy 200 km, żeby się dowiedzieć na ASO ze #!$%@? z autem
@Kejran może za kilka dobrych lat ( ͡~ ͜ʖ͡°) @dzieju41 a dlaczego nie? (⌐͡■͜ʖ͡■) Wiem o co ci chodzi, ja jestem dla ASO zwykłym człowiekiem, który przychodzi i zawraca gitarę
@mirek_januszy: zwykle jedziesz z właścicielem przed kupnem i wtedy Ci podadzą. Inaczej nie chcą nic podawać, może czasem się zlitują i coś powiedzą, bo nie mogą podawać danych na temat samochodów swoich klientów osobom z ulicy, bez zgody właściciela. Może to być nawet duża niedogodność przy zakupie, ale do tego ich zmusza prawo.
#samochody #motoryzacja #pytanie
@baltic-vodka: o widzisz, to juz jest coś. Dzięki
@emcedwierence: A niby na jakiej podstawie mu te dane przedstawią? Chyba, że to auto z parkingu u nich.
@dzieju41 a dlaczego nie? (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Wiem o co ci chodzi, ja jestem dla ASO zwykłym człowiekiem, który przychodzi i zawraca gitarę
@dzieju41 Ciekawią mnie te wszystkie raporty typu "autodna" itd czy oni mają dostęp do baz ASO?